Prefectul județului Bihor aduce împreună reprezentanții județeni ai autorităților administrației publice centrale cu atribuții în domeniul sănătății și al asistenței sociale, precum și furnizori de servicii medicale, sociale și socio-medicale adresate vârstnicilor
În baza tendințelor tot mai pregnante din sistemul de sănătate, cum ar fi numărul mare de vârstnici care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgență a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor fără a necesita intervenții medicale urgente, precum și apariția tot mai frecventă a situațiilor în care persoanele vârstnice, lipsite de sprijin familial, întâmpină dificultăți la externarea din spital din cauza absenței copiilor sau a altor persoane obligate legal să le întrețină, prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș, a convocat reprezentanții sistemului de sănătate și ai celui de asistență socială pentru a identifica, împreună, soluții.
Tendințele semnalate au o posibilă corelație cu întoarcerea în țară, în perioada concediilor, a membrilor de familie din diaspora, fenomen care duce la creșterea numărului de vârstnici care ajung la secția de urgență. Cauzele unei asemenea tendințe sunt multiple, iar această realitate reclamă noi perspective în colaborarea dintre instituțiile publice și reprezintă, totodată, un motiv de reflecție pentru societatea noastră: atât asupra modului în care serviciile existente pot răspunde nevoilor vârstnicilor singuri și dependenți, ai căror aparținători sunt plecați, cât și asupra altor nevoi cu care se confruntă cetățenii României din diaspora, ai căror părinți rămân în țară.
În cadrul a două întâlniri de lucru organizate la Instituția Prefectului s-au discutat variante de soluții care să prevină prezentările nejustificate la serviciile de urgență medicală, precum și soluții menite să asigure externarea vârstnicilor din spitale în condiții optime și continuarea îngrijirii lor la domiciliu, în comunitate sau, după caz, în centre rezidențiale. Întâlnirile de lucru au urmărit orientarea instituțiilor și a furnizorilor de servicii spre colaborare interinstituțională și punerea în comun a serviciilor medicale, sociale și medico-sociale, pentru coordonarea și facilitarea aplicării coerente și integrate a politicilor publice sectoriale din domeniul sănătății și al asistenței sociale. O mai bună integrare între sectorul sănătății și cel social a fost recunoscută ca fiind un factor important pentru dezvoltarea unor politici și intervenții coerente în domeniul îmbătrânirii active, conform analizelor aferente măsurilor guvernamentale.
Pentru a preveni supraaglomerarea secțiilor de primiri urgențe, este importantă colaborarea strânsă între medicina de familie, asistența medicală comunitară și centrele de permanență, susținută de programe de informare a populației. Totodată, serviciile publice de asistență socială și organizațiile de vârstnici au un rol esențial în a sprijini persoanele în etate vulnerabile, facilitându-le accesul la informații despre serviciile medicale adecvate nevoilor acestora.
În privința soluțiilor pentru externarea vârstnicilor din sistemul de sănătate, s-a subliniat importanța comunicării permanente a informațiilor privind furnizorii de servicii și locurile disponibile, precum și a stabilirii unor trasee de îngrijire – pe cât posibil, în comunitate. Totodată, s-a discutat despre dezvoltarea serviciilor sociale, socio-medicale și medicale la nivel local, a unităților de asistență medico-socială și a așezămintelor de asistență socială prevăzute de lege, cu accent pe asistența primară, comunitară și pe îngrijirile la domiciliu. Capacitatea actuală a serviciilor de îngrijire la domiciliu sau în rezidențe sociale/socio-medicale pentru vârstnici este aproape epuizată, iar numărul de locuri disponibile în unitățile medico-sociale și centrele rezidențiale rămâne redus.
Astfel, au fost identificate câteva propuneri de modificări legislative menite să îmbunătățească cadrul legal actual, precum și măsura concretă privind actualizarea și comunicarea periodică, către factorii implicați, a locurilor vacante disponibile în centrele de îngrijire dedicate vârstnicilor.
România dispune de fonduri europene pentru extinderea serviciilor comunitare integrate, astfel încât asistența medicală comunitară și asistența socială să includă și servicii dedicate vârstnicilor. Sunt prevăzute, de asemenea, investiții pentru adaptarea locuințelor seniorilor, astfel încât aceștia să poată fi îngrijiți cât mai mult timp în comunitatea locală, precum și pentru extinderea îngrijirilor la domiciliu.
Prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș, subliniază necesitatea „dezvoltării serviciilor comunitare – servicii de îngrijire personală, consultații și îngrijiri medicale la domiciliu, adaptarea locuințelor vârstnicilor prin mici amenajări ori reparații, astfel încât îngrijirea pe termen lung să poată fi asigurată la domiciliu, în mediul personal.”