Orașele și regiunile care au ceva de arătat se confruntă tot mai des cu efectele secundare ale turismului de masă. Multe autorități locale și chiar guverne încep să ia măsuri pentru potolirea sau dirijarea afluxului de vizitatori.
Turismul a fost pentru unele orașe, regiuni și țări ani și zeci de ani una dintre principalele ramuri economice, iar pentru afacerile locale factor de dezvoltare. Odată cu cursele charter care au făcut prețurile de călătorie cu avionul accesibile unui număr mai mare de beneficiari, lucrurile au început să scape de sub control. Prețurile chiriilor pentru băștinași explodează, supermaketurile și magazinele de uz general dispar și fac loc magazinelor de suveniruri, străzile devin supraglomerate și se deteriorează, vizitatorii nu cunosc și nu respectă tradiții și obiective locale sau distrug cu sau fără intenție obiective naturale.
Străinii care nu au contract de muncă în Elveția nu mai au acces în băile din Prunrut, Cantonul Jura. În ștrandul din Lucerna nu mai sunt acceptate grupurile de turiști mai mari de șase persoane. În anumite zile din an pentru vizitarea Veneției se percepe o taxă de vizitare de 10 euro pentru turiștii de o zi. Aceștia plătesc taxă și dacă vizitează zona centrală din Sevilla în Spania sau Symi în Grecia.
Locuitorii din Marsilia, dar și insula Mallorca, Insulele Canare sau Bali se confruntă cu prețuri exorbitante la chirii și imobile de locuit pentru că proprietarii preferă să își închirieze locuințele turiștilor decât celor care lucrează acolo. În cei îi privește pe turiști aceștia nu se mai pot bucura de obiectivele pe care vor să le vadă din cauza numărului foarte mare de turiști, care le blochează și încetinesc trecerea sau obiectivul de admirat.
Protestele locuitorilor se înmulțesc, iar primele măsuri luate de autoritățile locale sau naționale sunt taxe mărite sau interdicții. În mai multe regiuni din Tirol numărul turiștilor este limitat pentru ca natura și rezervațiile naturale să nu fie suprasolicitate și să se poată regenera. Grecia a impus taxă de vizitare turiștilor de zi care sunt pe vase de croazieră. Așa cum Scala din Milano le impune spectatorilor un cod de ținută, Mallorca le interzice turiștilor să mai defileze în costum de baie pe străzi sau să petreacă până noaptea târziu în zone de locuit. Bali a impus de anul trecut pe lângă taxa de vizitare de circa 9 euro și un cod de conduită și de ținută pentru a respecta tradițiile și locurile sfinte ale țării. Guvernul indonezian a interzis construirea de noi hoteluri, vile și cluburi de noapte în anumite regiuni din Bali pentru a stimula dezvoltarea durabilă a regiunilor suprasolicitate deja de turism.
Înainte de a călători în străinătate pentru a vizita obiectivele turistice dorite, informați-vă din timp și cu privire la regulile de ținută, conduită și taxele de vizitare, nu doar în ce privește vaccinurile necesare.
Daniela Stoica