Rasch Langsam und mit Feuer este motoul sub care se desfășoară recitalul pentru violoncel și pian susținut de Victor-Bogdan Sandu și Camelia Andone, marți (21 Mai), de la ora 19, în sala Enescu-Bartok a filarmonicii Oradea.
Motoul concertului (Rasch Langsam und mit Feuer / Repede Încet și cu Foc) sunt de fapt indicații de tempo în lucrări de Robert Schumann, cei doi artiști propunându-și să prezinte prin piesele incluse în program diferite fațete ale iubirii. Violoncelistul Victor-Bogdan Sandu spune: E o adevărată provocare să redai prin sunet un sentiment atât de complex, multifațetat și adânc înrădăcinat în ființa noastră, dar atunci când am construit recitalul in jurul acestui concept mi-am luat ca ghid cele 7 forme ale iubirii conform culturii antice grecești. Acestea sunt: Agape, Eros, Philia, Storge, Philautia, Pragma și Ludus și reprezintă aspecte diferite ale iubirii, care pot fi întâlnite în relațiile umane. Fiecare dintre aceste forme are caracteristici și semnificații distincte și contribuie la diversitatea și bogăția experienței iubirii umane.
Nu doar șapte fațete ale iubirii vor prezenta Victor Sandu și Camelia Andone, ci și modul în care iubirea a fost înțeleasă și exprimată din baroc până astăzi, din Vestul Europei până în Asia Centrală, de la iubirea platonică și serenă din baroc până în secolul al XXI-lea la jazz, de la latura senzuală a iubirii din muzica cu influențe balcanice și orientale, la melancolia și dorul cu care se confruntă îndrăgostiții și exprimările pasionale, înflăcărate ale iubirii. Recitalul celor doi tineri artiști este de fapt o călătorie muzicală între epoci, stiluri și continente. În program figurează lucrări de Antonio Vivaldi, Anton Webern, Fritz Kreisler, Anton Pann, Robert Schumann, Vardan Ovsepian, Ion Vasilescu, Gaspar Cassado, Frederic Chopin și Johannes Brahms. Dacă vreți un potpuriu muzical, ce conține câte ceva pentru fiecare gust.
Violoncelistul Victor-Bogdan Sandu, este din această iarnă prim celist al Filarmonicii Oradea. Absolvent al Colegiului de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca și al Universității Naționale de Muzică București, la clasa maestrului Marin Cazacu, își construiește cariera punând accent atât pe muzica de cameră, cât și pe cea în și alături de orchestra simfonică.
Pianista Camelia Andone, absolventă a Liceului de Artă Oradea și a Universității Emanuel Oradea, doctor al Universității de Arte George Enescu din Iași, este bine cunoscută publicului orădean și apreciată atât în calitate de acompaniator și corepetitor, cât și în calitate de membru al duo-ului pianistic Ana-Ruth Maior – Camelia Andone. Pe lângă acestea ea și-a început cariera didactică la Facultatea de Muzică a Universității Oradea.
Mai găsiți bilete la acest recital la caseria filarmonicii, precum și pe site-ul bilete.ro . Elevii, studenții și abonații filarmonicii beneficiază de intrare gratuită.
Daniela Stoica