Iubirile şi patimile lui Gheorghe Ciobanu. Expoziție de artă naivă la Sinagoga Neologă Sion

Foto: crisana.ro

Expoziţia de artă naivă Anotimpuri, a artistului Gheorghe Ciobanu, a fost vernisată joi la Sinagoga Neologă Sion, în prezenţa a zeci de orădeni iubitori de cultură, critici de artă şi cunoscători.

Expoziţia, cuprinzând aproape 60 de tablouri, este structurată pe anotimpuri – primăvara, vara, toamna şi iarna – peste toate plutind lumina genezei şi a fericirii rurale.

Gheorghe Ciobanu s-a născut în Balţaţi, în anii războiului, în aprilie 1944. Tot aici a făcut şcoala primară, aşa încît firele rădăcinilor sale l-au ancorat puternic pe aceste meleaguri. Pentru artistul Gheorghe Ciobanu creaţia este natura sa firească. Talentul de a picta nu l-a deprins în şcoli, a venit pe lume odată cu el şi l-a alimentat cu frumuseţea acestor spaţii, în care timpul are cu totul alte dimensiuni. Tot ce-a învăţat Gheorghe Ciobanu despre artele vizuale a făcut-o ca autodidact, citind despre vieţile şi creaţiile altora, despre cum trebuie să te pui de acord cu tine însuţi şi cu lumea pe care încerci s-o oglindeşti şi despre care vrei să vorbeşti. „Atîta frumuseţe a pus Dumnezeu în lumea aceasta, anume pentru bucuria oamenilor, încît n-ar trebui să existe oameni trişti, îngrijoraţi şi răi. „Bucuraţi-vă ! Iubiţi-vă !” – ne-a învăţat Iisus Hristos, dar mulţi dintre noi trăim plini de furie şi de ură. Ne trebuie atît de puţin ca să fim fericiţi ! Eu, cînd stau în genunchi şi pictez, mă rog la Dumnezeu să-mi dea şi mie puţină frumuseţe să pun în tablourile mele, din cea multă pe care el a pus-o în creaţia Sa. Iar cînd termin un tablou simt o bucurie şi o fericire fără seamăn”, sunt vorbele pictorului.

La Gheorghe Ciobanu, ca la majoritatea artiştilor naivi, copilăria este permanent prezentă. El datorează totul acestei copilării în satul natal. Tot ce a învăţat mai tîrziu şi tot ce a creat se datorează acestei copilării care a rămas forţa şi sprijinul său în viaţa plină de bucurii şi necazuri. Cu ajutorul copilăriei creează astăzi paradisuri.

„Gheorghe Ciobanu, în modestia lui, s-a obişnuit să fie în lumina reflectoarelor. Un ludic convins, artistul este în lumea lui, care este cea a lui Creangă, cu toate notele erotizante dar nu licenţioase ci coborâte parcă din Gradina Edenului. Este o bucurie primară, pentru că oriunde te poţi iubi, în fân, în copac. Iubirea este vitală, iar Gheorghe Ciobanu a prins total acest sentiment, însă erosul este mereu pândit de lupi, de o ameninţare prezentă permanent, cu toată bucuria rotundă ca o pîine a satului”, a spus criticul de artă Ramona Novicov, care a şi vernisat expoziţia.

Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizaţie cu serioase iniţiative de proiecte culturale, este o organizaţie profesională unică în România, dedicată exclusiv artei naive, iar expoziţia găzduită de Sinagoga Neologă Sion face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel internaţional. Expoziţia este cu vînzare şi va sta pe simeze până în 30 august. Toate aceste manifestări converg către ediţia a VII-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, TVR Iaşi, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Distribuie informația
Alte știri