La multi ani cu sanatate, academicianului Mircea Malița, nascut in urma cu 90 de ani la Oradea

Academicianul Mircea Malița, matematician, diplomat și eseist, s-a născut la 20 februarie 1927, in orasul de pe malurile Crisului Repede. A făcut studiile liceale in Oradea dar si la Făgăraș, Beiuș și București. A urmat apoi cursurile Facultății de Științe, Secția Matematică, și pe cele Facultății de Filosofie din București. În anul 1972 și-a susținut teza de doctorat cu tema ”Modele matematice pentru negocieri”, de la 1 martie 1974, Mircea Malița devine membru corespondent, iar începând din 18 decembrie 1991 este membru titular al Academiei Române.

Academicianul Mircea Malița este un nume de referință pentru diplomația românească, bucurându-se de o largă recunoaștere și apreciere internațională. A fost ambasador al României în Elveția și la ONU (Geneva), în perioada 1980-1982, apoi în SUA, între anii 1982-1984. A susținut expuneri și lecții la Institutul Universitar de Înalte Studii Internaționale din Geneva, la Asociația Austriacă de Politică Externă, în SUA, Marea Britanie etc.

Cunoscut pentru lucrările și studiile sale în domeniile științific și diplomatic, Mircea Malița excelează și în genul eseistic, abordând în lucrările sale o problematică vastă și diversă, consemneaza cei de la agerpres.ro. In ultimii 10 ani a publicat mai multe volume. În 2007 i-au apărut ‘Tablouri din Războiul Rece. Memorii ale unui diplomat român”, ”Între război și pace”, ”Jocuri pe scena lumii: conflicte, negocieri, diplomație”, iar în 2008 a lansat un volum despre profesii și profesionalism, intitulat ”Reprofesionalizarea României”, scris în colaborare cu dr. Călin Georgescu. În 2009 a lansat volumul de eseuri ”Mintea cea socotitoare”. Cartea „Cumințenia pământului. Strategii de supraviețuire în istoria poporului român” semnată de Mircea Malița a fost lansată în 2010. În 2011 a apărut volumul „Zid de pace, turnuri de frăție. Deceniul deschiderii: 1962 — 1972”, semnat de academicienii Mircea Malița și Dinu C. Giurescu, iar în 2012 Mircea Malița și-a lansat volumul „Homo Fraudens”, în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus. În 2012 a fost lansat volumul „Mircea Malița — Biobibliografie” de Lucian Pricop, o retrospectivă Mircea Malița în trimiteri bibliografice, amintiri, documente și fotografii.

Distribuie informația
Alte știri