La mulţi ani Oradea! La mulţi ani orădeni! Programul evenimentului

Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an la 12 octombrie Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, zi în care la Oradea, în casa dr. Aurel Lazãr, se semnează Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, după care acest document a fost citit de Alexandru Vaida-Voievod în Parlamentul de la Budapesta, în şedinţa din 5/18 octombrie 1918; respect 12 octombrie 1944, ziua în care Oradea este eliberată de către armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.

Orădenii sunt invitați să sărbătorească Ziua Orașului Oradea și să participe în număr cât mai mare la programul manifestărilor prilejuite de această zi specială, care va debuta, la ora 11.00, în sala festivă Traian Moșoiu cu premierea olimpicilor orădeni și a profesorilor lor coordonatori.

De la ora 12.15 va începe şedinţa festivă a Consiliului Local Oradea, în cadrul căreia vor rosti alocuţiuni primarul Florin Birta şi un invitat. La finalul şedinţei festive, în sala Traian Moşoiu, va avea loc Vernisajul expoziției „Centenarul Constituției României Mari 1923 – 2023”, în cadrul căreia va fi prezentat un exemplar original al Constituţiei de la 1923, din colecţia Muzeului Național Cotroceni. Exemplarul are tipărit pe prima pagină semnăturile membrilor guvernului liberal condus de Ion I. C. Brătianu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Miniştri, alături de semnăturile preşedinţilor Adunării Deputaţilor şi Senatului şi cele ale raportorilor celor două Corpuri Legiuitoare.

De la Primărie, oficialităţile şi invitaţii se vor deplasa în Piaţa Unirii, unde, la ora 13.00, se va desfăşura un ceremonial militar-religios la statuia Regelui Ferdinand. La ora 14.00, detașamentul de onoare, oficialităţile și invitații se vor deplasa, pe traseul Piața Unirii – Podul Sfântul Ladislau – strada Iosif Vulcan – strada Libertății – strada Aurel Lazăr, spre Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, unde vor fi depuse coroane, jerbe şi buchete de flori.

De aici, participanţii se vor deplasa spre statuia lui Aurel Lazăr, unde, de asemenea, vor avea loc festvităţi.

Programul zilei se va încheia în Piața Unirii, cu concertul susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, condusă de către cpt. Daniel Florin Munteanu, de la ora 17.30, și cu spectacolul „Cântec, joc și vouă bună”, oferit de Ansamblul Folcloric Bihorul, coordonat de Ioan Silaghi, de la ora 18.00.

Distribuie informația
Alte știri