La mulţi ani, Richard Balint!

Richard Balint este un actor de compoziţie, care umple cu personalitatea sa scena orădeană și nu numai. E soț, tată și rocker pur-sânge. E cel mai in vogă actor al Trupei Regina Maria dar și cel mai premiat. Astăzi, Richard Balint împlineşte 45 de ani. Să-i urăm multă sănătate, bucurii, zile luminoase şi cât mai multe roluri mari. La mulţi ani!

Richard Balint e absolvent al Facultăţii de Teatru şi Film din cadrul Universităţii „Babeş – Bolyai” din Cluj–Napoca, clasa profesorilor Cornel Răileanu şi Cristina Pardanschi, în 1999.

Angajat al Teatrului Regina Maria din Oradea, Richard Balint a colaborat cu regizori precum Alexandru Dabija (Praf în ochi, Livada de vișini), Ion Sapdaru (Visul unei nopți de vară), Mihai Măniuțiu (Electra, Leonce și Lena), Victor Ioan Frunză (Nevestele vesele din Windsor), Szabó K. István (Equus), Radu Afrim (În curând vine timpul) sau Bobi Pricop (Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas).

De-a lungul timpului, Richard a colaborat cu Teatrul Dramatic din Baia Mare, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul Național Timișoara , Teatrul „I.D. Sîrbu”, Petroșani sau Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”. În film, a apărut în roluri secundare în producții precum Morgen sau Rocker, în regia lui Marian Crișan.

Actorul orădean a primit anul acesta premiul UNITER la categoria Cel mai bun actor în rol secundar. pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul “Navigatorul”, de Conor McPherson, regia Cristian Juncu, la Teatrul Național Târgu Mureș – compania “Liviu Rebreanu”. Actorul orădean a câştigat de asemenea şi votul publicului.

Richard Balint a mai fost de două ori nominalizat la UNITER, pentru roluri jucate în piese montate la Teatrul Regina Maria. În 2006 a fost nominalizat pentru rolul doctortului Caius din „Nevestele vesele din Windsor””, după William Shakespeare, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, iar în 2016 a fost nominalizat la Cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea rolului Gorge în spectacolul „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas”, de Denis Kelly, în regia lui Bobi Pricop.

Distribuie informația
Alte știri