Sala de conferințe din Cetatea Oradea s-a dovedit neîncăpătoare pentru numeroșii istorici, cercetători, dar și orădeni interesați de fenomenul mass-media și abuzurile la care aceasta a fost supusă în regimul comunist. Evenimentul organizat de către Muzeul Cetății și Orașului Oradea a fost prilejuit de lansarea cărții „Cenzura presei şi a publicaţiilor în România comunistă: activitatea Direcţiei Tipărirea Presei Centrale din cadrul DGPT (1965-1977), autorul, doctor în istorie la Universitatea din Oradea Carmen Ungur-Brehoi.
Fost jurnalist, actualmente profesor, autoarea a reușit să publice acest volum în cadrul unei burse doctorale Minerva, finanţate POSDRU.
Vorbind despre munca pe care a desfășurată în redactarea tezei de doctorat, Carmen Ungur-Brehoi a subliniat dificultățile cu care s-a confruntat în toți acești ani petrecuți prin arhivele Direcţiei de Tipărituri, fondul cenzurii de la Arhivele Naţionale Istorice Centrale din Bucureşti. „Nu am avut acces din prima la toate documentele, fiind secretizate pentru 30 de ani, nu am găsit dosarele de cadre”.