Luni, 11 iunie, de la ora 19:00, va avea loc lansarea albumului Calendarul Aztec, la librăria Cărturești Oradea. Acesta este un manual de arheologie însoțit de o colecție de imagini calitative ale codexurile precolumbiene și artefactelor arheologice. Se dorește a fi o introducere a cititorului în cunoașterea istoriei și culturii principalelor civilizații mezoamericane: olmecii, mayașii, totonacii, toltecii, mixtecii, zapotecii, aztecii și a orașului Teotihuacan „locul în care oamenii se transformă în Zei”.
Accentul este pus pe civilizația aztecă: originea acesteia, căi de comunicație, războiul și războinicii, justiția, medicina, educația, scrisul și arta, simboluri, rituri și ceremonii. Pentru Calendarul Aztec se oferă o descriere a celor opt inele astronomice, ce urmăreau mișcarea planetelor Mercur, Venus, Marte și Jupiter. De asemenea, maniera de înregistrare a timpului, calculul zilelor, anilor și a secolelor, împreună cu posibile interpetări ale horoscopului aztec.
Din prolog: Calendarul aztec datează din epoca lui Axayacatl – al șaselea rege aztec, a cărui domnie a durat din 1469 până în 1481 – dar, fără îndoială, este replica unei pietre mult mai vechi. Calendarul a fost utilizat până în anul 1521, ocupând un loc de cinste în Templul Mare din Tenochtitlan dar, când acesta a fost distrus și calendarul a fost îngropat pentru ”evitarea idolatriei”.
Nu avea să mai revadă lumina zilei până la 17 decembrie 1790, când a fost descoperit în timpul lucrărilor de pavare din Piața Mare – Plaza Mayor – a orașului Ciudad de Mexico, unde se afla îngropat la mică adâncime. Din 1964 calendarul domină ”Sala Mexicană” a Muzeului Național de Antropologie, construit pe locul unde se află pădurea Chapultepec…Studiul și cercetarea civilizației aztece oferă răspunsuri la întrebări care ne conduc spre o mai bună cunoaștere și înțelegere a trecutului. Informații, la telefon 0755 292 542.