Lansarea volumului „Coordonate filosofice românești” de Vasile Muscă, la Oradea

Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității „Babeș-Bolyai” – departamentul Oradea, în parteneriat cu Seminarul Teologic Greco-Catolic  „Sfinții Trei Ierarhi” organizează joi, 17 octombrie, de la ora 18.00, în Aula Magna a seminarului orădean lansarea cărții „𝑪𝒐𝒐𝒓𝒅𝒐𝒏𝒂𝒕𝒆 𝒇𝒊𝒍𝒐𝒔𝒐𝒇𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒆𝒔̦𝒕𝒊” de 𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐜𝐚̆. Volumul, apărut cu prilejul aniversării a 80 de ani ai autorului, a fost publicat la Editura Școala Ardeleană, sub egida Centrului Cultural „𝐋𝐮𝐜𝐢𝐚𝐧 𝐁𝐥𝐚𝐠𝐚” Sebeș și va fi prezentat publicului orădean de scriitorul, eseistul, publicistul și muzeograful Ioan F. POP, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Pentru ca o filosofie să poată purta eticheta de românească, trebuie să-și înfigă adânc rădăcinile cele mai puternice în solul hrănitor al realităților naționale românești” spune autorul, care a considerat la această aniversare că trebuie să facă o declarație privind identitatea sa culturală:

Ca intelectual, m-am născut și am crescut în atmosfera spirituală oferită cu dărnicie, încă din anii liceului orădean, de cultura română. În substanța ei bogată am găsit întotdeauna îndemnuri rodnice pentru formarea și evoluția mea. Cele mai multe dintre temele pe marginea cărora am meditat își au originea în cultura românească. Mă simt pentru aceasta dator culturii românești. Nu am desconsiderat niciodată această origine a mea în cultura română și nu m-am lăsat ispitit să rup, în vreun fel, legătura cu ea. Dimpotrivă, prin personalitățile majore cu care a contribuit la tezaurul spiritualității mondiale, consider cultura română cea mai realizată între micile culturi din Balcani și Răsăritul european.”

Profesorul emerit drVasile MUSCĂ (n. 1 iunie 1944, Dudeștii Vechi, Timiș) este filosof și scriitor, profesor emerit al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, predând timp de aproape cincizeci de ani, Istoria filosofiei, cu orientare specială către filosofia antică greacă, idealismul german și filosofia românească. Acestea au constituit și principalele domenii de cercetare. Este autorul a trei volume de aforisme, meditații și însemnări: „Spusul și nespusul” (Biblioteca Apostrof, 2003; Ed. Eikon, 2008, ediția a II-a); „Cunoașterea de seară” (eLiteratura, 2014); „Centrul de la margine” (Ed. Școala Ardeleană, 2017).

Distribuie informația
Alte știri