Decretul-lege nr. 118/1990, privind acordarea de drepturi persoanelor care au fost persecutare politic după 6 martie 1945, precum şi celor deportate sau constituite în prizonieri a intrat în vigoare pe data de 8 noiembrie, după promulgarea de către preşedintele României.
Din motive birocratice însă nu a fost pus în plată niciunui beneficiar, întrucât casele de pensii nu au un program informatic care să ajute la calcularea noilor indemnizaţii.
Întreaga acţiune este coordonată de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, care primesc dosarele de la beneficiari.
Decretul-lege nr. 118/1990 modificat şi completat cu Legea nr. 232/5 noiembrie 2020 are caracterul unei soluţii reparatorii faţă de urmaşii celor care au avut de suferit nevinovaţi prin ani grei de detenţie.
Fiecare an de detenţie este compensat material cu 700 lei pe lună pentru fiecare urmaş (indiferent de numărul copiilor pe care i-a avut oponentul regimului comunist şi de statutul lor actual, salariaţi sau pensionari), cu excepţia celor născuţi după venirea din închisoare sau prizonierat a părintelui, care au dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din suma de care ar fi beneficiat părintele său decedat.
Practic, fiecare dintre persoanele aflate în această categorie îşi poate estima singură valoarea indemnizaţiei pe care o are de primit, calculând perioada de detenţia a părintelui cu dreptul lunar de 700 de lei acordat prin lege.
La nivel naţional, la momentul de faţă sunt în plată 29.000 de beneficiari ai Decretului 118.
În Bihor, la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) au fost depuse până acum 1800 de dosare de către urmaşii deţinuţilor politici.
Se apreciază că undeva în luna februarie a anului viitor vor fi făcute primele plăţi, de la data trecută in decizia AJPIS. Acestea vor fi achitate de la bugetul de stat şi nu din bugetul de pensii, care se bazează pe principiul contributivităţii.