Firmele din domeniul agroalimentar sunt obligate să ia măsuri pentru reducerea risipei alimentare, potrivit unui proiect legislativ care a fost promulgat, vineri, de președintele Klaus Iohannis. Până acum, măsurile pentru reducerea risipei alimentare pe care le puteau lua operatorii economici erau facultative, însă prin legea promulgată azi de președinte, ele devin obligatorii.
Este vorba despre actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, care prevede, de asemenea, și amenzi între 10.000 lei și 40.000 lei pentru firmele din domeniu care nu vor ține cont de unele dintre noile reguli.
Printre altele, firmele sunt obligate să ia măsuri precum:
Vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate;
Redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori;
Redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici;
Legea mai prevede că firmele sunt obligate să realizeze rapoarte anuale și planuri de diminuare a risipei alimentare, pe care le vor încărca într-o platformă națională, dar și pe site-ul propriu.
Instituția care se va ocupa de crearea platformei naționale este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care are termen până la data de 30 iunie 2025 pentru acest lucru.