Măștile chirurgicale au cea mai mare eficiență în fața coronavirusului. Video

Foto: medlife.ro

Măştile chirurgicale opresc peste 90% din particulele emise în timpul vorbirii, potrivit unui studiu comparativ pentru 14 tipuri de măşti realizat în SUA, transmite AFP, preluată de Agerpres. Potrivit cercetătorilor, bandanele şi fularele din polar au eficienţa cea mai redusă.

În cadrul experimentului publicat în revista Science Advances, cercetătorii de la Universitatea americană Duke au pus mai mulţi participanţi care purtau mască să vorbească într-o cutie obscură către o rază laser, în timp ce secvenţa era înregistrată cu o cameră video. Oamenii au repetat mesajul ”Stay healthy, people” (”Aveţi grijă de voi”, n.red.).

Numărul picăturilor de salivă şi al stropilor care au traversat raza laser a fost analizat cu ajutorul computerului.

Fără a fi vreo surpriză, măştile destinate personalului medical N95 (după norma americană, echivalentul a FFP2 în Europa) sunt cele mai eficiente, reducând transmiterea particulelor cu peste 99,9%, prin comparaţie cu o persoană care vorbeşte fără mască.

Urmează măştile medicale cu trei straturi, care reduc cu peste 90%, iar apoi măştile din polipropilenă şi bumbac/polipropilenă.

Pentru măştile din bumbac confecţionate manual, reducerea oscilează între 70% şi 90%, în funcţie de numărul de straturi şi de modalitatea de plisare.

Bandanele reţin particulele în proporţie de 50%.

Dintre cele 14 măşti testate, cea mai ineficientă s-a dovedit a fi un fular fin din polar, asemănător cu cel pe care îl utilizează alergătorii: ţesătura de acest tip a sporit de fapt numărul de particule expulzate, probabil pentru că materialul desparte picăturile mari în stropi mai mici.

Distribuie informația
Alte știri