Ziua Orașului reprezintă o ocazie potrivită pentru a reflecta asupra istoriei și de a ne recunoaște ca o comunitate. De a întări sentimentul de unitate și de mândrie prin faptul că aparținem unui oraș dinamic, în dezvoltare continuă, cu tot mai multe facilități și oportunități care îl fac atrăgător. Model de conviețuire multiculturală și multiconfesională, Oradea cu vocația sa central-europeană poate deveni un loc de elaborare pentru noi platforme economice și culturale.
Declarația de la 12 octombrie 1918, din casa avocatului orădean Aurel Lazăr, a reprezentat un act de curaj politic și de responsabilitate în fața momentului istoric. A însuflețit mișcarea unionistă a românilor și a influențat decisiv actul de la 1 Decembrie 1918.
Ulterior, eliberarea orașului la 12 octombrie 1944 a readus Oradea în granițele sale firești. Niciunul dintre momentele aniversate azi nu au fost realizate fără sacrificii. Noi, orădenii de azi, suntem rezultatul cursului sinuos al istoriei, al alegerilor și al sacrificiilor pe care cei dinaintea noastră le-au făcut, la fel cum copiii noștri vor reprezenta transfigurarea a ceea ce noi vom alege să facem din orașul nostru. Deși generația noastră nu este obișnuită să îmbrățișeze ușor asumarea sacrificiilor, momente ca cele de azi ne reamintesc că istoria o scriem noi, fiecare generație, chemați fiind să răspundem și să depășim provocările de care, iată, nu duc lipsă nici vremurile pe care le trăim azi. Suntem nevoiți să acceptăm faptul sacrificiile și renunțările nu sunt opționale, ci doar trebuie să le găsim sensul just și să acționăm în consecință, cu responsabilitate.
Făcând o comparație cu anul 1918, cred în valoarea patriotismului ca generator de demnitate. Nu cred, însă, în patriotismul confiscat de grupuri care insultă sau fluieră și recurg la atitudini ieftine, suburbane.
Anul acesta, manifestările au o conotație particulară deoarece aniversăm 100 de ani de la încoronarea regilor României, Ferdinand și Maria, la Alba Iulia. Fotografiile vremii îi arată în Oradea pe suveranii României la 23 mai 1919, fiind găzduiți într-una din clădirile simbol ale orașului, palatul Episcopiei Greco-Catolice. Prezența lor în cetatea Oradiei deschidea un capitol de libertate și de dezvoltare.
Precum în 1918, 1919 sau 1944, la fel, anul 2022 și anii ce vor urma reprezintă șansa pe care o avem pentru a ne construi împreună viitorul. A înțelege că avem nevoie de o rațiune comună, dominată de cultura bunului-simț și a respectului reciproc, de reflexele minților sănătoase și lucide, de oameni ai faptelor. Aceasta este soluția pentru a depăși și acest episod de criză a istoriei pe care îl trăim cu toții, care nu este nici primul și cu siguranță nici ultimul. La granițele noastre avem un conflict în plină desfășurare, iar consecințele diferitelor crize care decurg din acest război vor fi tot mai simțite.
Guvernarea în vremuri de criză înseamnă o responsabilitate majoră, indiferent de țară. Toți suntem egali în fața preocupărilor existențiale, în fața fricii de instabilitate. Toți ne dorim să fie mai bine, să fim fericiți și să ne ferim pe noi și pe copiii noștri de nenorociri. Cu un dram de solidaritate, apropiindu-ne mai mult unii de alții, cu luciditate și uneori chiar cu sacrificiu putem să ne revigorăm starea de spirit și să privim cu încredere înainte.
Azi doresc să mulțumesc tuturor celor care, în același spirit de solidaritate, respect și datorie, prin activitatea lor ne sprijină pe noi, autoritățile locale și județene deopotrivă, în gestionarea eficientă a problemelor de interes public: Armatei, Poliției Române, Jandarmeriei, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Poliției Locale, cadrelor medicale, presei, instituțiilor de învățământ, de cultură, cultelor, tuturor celorlalte instituții și organizații partenere, precum și fiecărui cetățean de bună credință care prin atitudine și eleganță civică face ca orașul nostru să devină mereu mai primitor și mai atractiv.
Vă invit să vă alăturați cât mai mulți echipei care depune în continuare eforturi susținute pentru ca Oradea să ofere noi oportunități de dezvoltare și să consolidăm fibra comunității, precum și mândria de a fi orădean.
La mulți ani, Oradea!
La mulți ani, orădeni!
Florin Birta
Primarul Municipiului Oradea