MIPE: Investiții europene de peste 849 milioane euro pentru comunitățile vulnerabile și pentru elevi // Proiectele se depun și în Bihor

Foto: facebook/ Marcel Bolos

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a deschis trei apeluri de proiecte ce vor finanța extinderea serviciilor sociale în comunitățile rurale defavorizate, îmbunătățirea calității învățământului contribuind la reducerea disparităților sociale și educaționale, a anunțat, vineri, instituția.

Fondurile europene vor fi asigurate din Programele ‘Incluziune și Demnitate Socială’ și ‘Educație și Ocupare’ 2021-2027.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, cea mai mare finanțare, de 815 milioane euro, este destinată înființării centrelor comunitare în 2.000 de comunități rurale, formării specialiștilor în domeniu și creării unei platforme naționale de servicii comunitare.

Astfel, aproximativ 450.000 de persoane din categorii vulnerabile și familiile lor vor avea acces la servicii sociale. De asemenea, circa 6.400 de profesioniști în domeniul serviciilor sociale vor beneficia de formare profesională.

Instituțiile care vor putea depune proiecte sunt: Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, împreună cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

‘Este o investiție care se va traduce automat în sute de mii de vieți schimbate. Prin fondurile europene pe care le alocăm prin acest apel, persoanele vulnerabile din comunitățile rurale vor avea acces la servicii sociale esențiale – de la asistență socială și îngrijire la domiciliu, până la consiliere școlară și logopedie. Mai mult, acolo unde lipsurile sunt cele mai acute, sprijinim reparațiile locuințelor și dotarea cu echipamente de bază (mașini de spălat, frigider etc.), astfel încât demnitatea și siguranța fiecărei familii să fie protejate’, a subliniat ministrul Marcel Boloș, în comunicatul citat.

În același timp, se urmărește crearea Platformei Naționale de Consiliere și Orientare în Carieră (PNCOC), extinderea serviciilor de consiliere vocațională și îmbunătățirea colaborării dintre școli și piața muncii, ce vor fi finanțate în cadrul unui apel cu alocare totală de 27,95 milioane de euro. De aceste finanțări vor putea beneficia 5.000 de cadre didactice și angajați ai unităților de învățământ, dar și 4.200 de elevi.

Ministerul Educației și instituțiile subordonate pot depune proiecte până la data de pe 28 februarie 2025, precizează MIPE.

Un alt apel, în valoare de 6,39 milioane de euro, vizează modernizarea evaluării școlare prin digitalizarea sistemului și pregătirea evaluatorilor externi. Programul include instruirea a peste 9.000 de profesori.

Proiectele pot fi depuse de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), în parteneriat cu Casele Corpului Didactic din Gorj, Iași, Sălaj și Bihor, până la 31 martie 2025.

Distribuie informația
Alte știri