Mircea și Lidia Țoca: Doi orădeni care schimbă destinele copiilor orfani din Tanzania

Doi orădeni obișnuiți le dăruiesc o viață normală câtorva zeci de copii orfani și abandonați din Tanzania și o șansă la educație altor câteva sute de copii cu familii.

Mircea și Lidia Țoca sunt doi bihoreni obișnuiți, convinși că un copil orfan sau abandonat crește armonios doar într-un mediu familial, cu mamă și tată, nu într-un orfelinat. Timp de 25 de ani au fost părinți la Căminul Felix din Sânmartin, Bihor, și au crescut 18 copii. După ce i-au văzut pe aceștia la casele lor, au simțit că trebuie să ducă acest concept mai departe. Au vizitat Bangladesh, Zimbabwe, Kenya și Tanzania, pentru a vedea unde este bine primită o asemenea viziune. Au rămas în Tanzania.

Cu ajutorul donațiilor din USA, România, Suedia și doar Dumnezeu și ei mai știu de unde, cu ajutorul unor voluntari care au mers în Tabora, Tanzania, și au pus efectiv mâna la lucru, familia de orădeni a ridicat deja un sat similar cu Căminul Felix cu 10 case în care locuiesc 10 cupluri ce îngrijesc pe lângă propriii copii și 120 de copii orfani sau abandonați. Între timp veste despre cei doi români și casele lor se răspândește în jur.

„Anul acesta am fost contactați de un domn suedez care a construit în urmă cu mai mulți ani un orfelinat în regiune. Din cauza vârstei și a sănătății vrea să renunțe la proiect și ne-a rugat să preluăm noi orfelinatul. Acolo sunt 48 de copii”, povestește Mircea Țoca. „Vom moderniza clădirea existentă și vom mai construi două case în care se vor muta cupluri, care vor îngriji copiii. Am început deja lucrul la un al doilea sat cu case familiale. Primele două case sunt deja ridicate și urmează ca anul viitor să aducem acolo primele două familii. A treia case este în construcție. Alte cinci sunt în plan”, spune Mircea Țoca.

În 2022 au deschis o școală la care pe lângă copiii orfani învață și copii din satele din jur.

„Școala noastră are o capacitate de 680 de elevi, dar deocamdată avem doar 490 de elevi. Sunt copiii din satul nostru, precum și copii din satele din jur. Vrem să mai cumpărăm trei autobuze ca să aducem copii și din alte sate. Școala va funcționa atunci la capacitate maximă”, explică Lidia Țoca.

Față de școlile din Tanzania, cea înființată de cei doi români e dintr-un alt film. Copiii au bănci, calculatoare, profesori buni, astfel încât cererea este mare. Toți copiii primesc o masă caldă la școală.

Și pentru că susținerea unui asemenea proiect de către albi e o treabă extrem de costisitoare într-o țară africană, Mircea și Lidia Țoca împreună cu ajutoarele și prietenii au ridicat o fermă de găini pentru ouă și pui de carne, un iaz cu pește și o fermă pentru cereale și legume, astfel încât mâncarea proaspătă și sănătoasă să nu fie o problemă. Fermele le oferă un loc de muncă la 22 de oameni din localitățile apropiate. Tot din donații au forat o fântână, astfel încât cartierul și fermele să nu depindă doar de apa de ploaie, din anotimpul ploios. Anul acesta au ridicat grajduri și au cultivat furaje pentru vite, iar în 2025 urmează cumpărarea unor vaci de lapte, astfel încât să nu mai depindă de furnizori care pun prețuri după culoarea pielii, atunci când seceta nu le omoară animalele. O vacă de lapte este însă o investiție serioasă și costă aproximativ 3000 de dolari.

„Fermele noastre de animale sunt ridicate și funcționează după standardele de calitate americane. Prietenul nostru care le adminstrează a avut el însuși o fermă și vrea să păstreze aceleași standarde înalte și aici”, spune Mircea Țoca.

Periodic la Satul Eternal Family din Tabora vin voluntari români care ajută fiecare în funcție de meserie: constructori, Tâmplari, asistente medicale.

„O sărăcia ca în Tanzania nu am văzut nici în România anilor `80”, ne povestește Vichi Chiș, care a fost ca voluntar câteva săptămâni în satul Eternal Family Tabora, coordonat de cei doi orădeni. „M-am îndrăgostit de copiii aceia. Mulți dintre ei au rămas orfani pentru că părinții lor au murit de malarie sau de alte boli tropicale, iar alții au fost abandonați de părinți sau de triburi, cine știe. Sunt îngrijiți bine de noii părinți și sunt atât de veseli, de fericiți … Au profesori foarte buni la școală și toți copiii care frecventează școala lor vorbesc limba engleză, așa că nu a fost o problemă să ne înțelegem cu ei.” Cât a stat în Tanzania a mers și la cumpărături cu copiii, pentru a le lua hainele potrivite. A fost uimită să vadă cum au crescut brusc prețurile hainelor, când vânzătorii au văzut adulții albi.

O parte dintre copii sunt adoptați la distanță, iar „părinții adoptivi” donează pentru copilul sau copiii adoptați.

„Marea majoritate a donatorilor noștri sunt români din țară, sau stabiliți în Europa ori USA. Majoritatea pot dona doar sume mici, 100-150 de lei, dar o fac lună de lună. Românii sunt cei mai credincioși și mai conștiincioși donatori. Știu cum este la greu, înțeleg prin ce trec africanii și ajută cât pot, unii chiar peste puterile lor. Mulți dintre donatorii noștri sunt pensionari”, spune Mircea Țoca. Generozitatea lor îl impresionează în continuare.

Puteți susține acest proiect prin donații în contul Asociația Familia Eterna, cont în lei RO 97 BTRL RON CRT 0393950801, cont în euro RO 47 BTRL EUR CRT 0393950801, cont SWIFT BTRL RO 22. Banca nu încasează comision de la donatori. Pay Pal: www.paypal.me/EternalFamilyT .

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri