Prezența polițiștilor din Bihor în unitățile de învățământ și în proximitatea acestora, precum și derularea de acțiuni preventive, cu elevii, sunt elemente de natură să genereze un grad sporit de siguranță în rândul acestora, prin creșterea conștientizării cu privire la riscurile asociate criminalității, dezvoltarea încrederii în poliție, modelarea de comportamente pozitive pentru copii, dar și prin reconfirmarea, an de an, a parteneriatului Poliţie – Şcoală, siguranţa copiilor reprezentând una dintre priorităţile permanente ale poliţiştilor din Bihor.
Luni, 9 septembrie a.c., odată cu începerea noului an școlar, peste 540 de polițiști au desfăşurat ativităţi specifice, care au condus la menţinerea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar pe raza judeţului Bihor, astfel încât festivitățile s-au desfășurat fără incidente.
Acțiunile pentru siguranța școlară, derulate în sistem integrat, continuă pe tot parcursul anului școlar. Astfel, în conformitate cu Planul Național de Combatere a Violenței Școlare, implementat la nivel național, un plan al cărui obiectiv este asigurarea unui mediu sigur, primitor și de susținere pentreu elevi, profesori și părinți, la nivelul unităților de învățământ, la nivelul județului Bihor a fost întocmit Planul Teriorial Cadru de Acțiune pentru Siguranță Școlară, în baza căruia, la nivelul fiecărei UTA, au fost constituite planurile locale cadru de acțiune pentru siguranță școlară, în care este cuprinsă fiecare unitate de învățământ din județul Bihor.
Totodată, la nivelul fiecărei unități de învățământ a fost desemnat un polițist, care are în responsabilitate respectiva unitate școlară. Acesta are rolul de a menține legătura între reprezentanții școlii, grupul de părinți și instituția poliției, în scopul facilitării comunicării între aceștia, inclusiv prin participarea la ședințele cu părinții.
De altfel, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar din județul Bihor a fost constituit un grup de acțiune, din care fac parte directorul instituției de învățământ, comisia antiviolență și polițistul responsabil de respectiva unitate școlară, scopul fiind colaborarea permanentă dintre factorii responsabili, în vederea adoptării măsurilor necesare, pentru prevenirea și combaterea violenței și creșterea gradului de siguranță școlară.
Totodată, la nivelul fiecărei unități școlare a fost constituit un registru special de evidență a activităților punctuale desfășurate în unitățile de învățământ preuniveristar pe linia de siguranță școlară. În acest registru vor fi completate, cu rigurozitate, toate activitățile desfășurate de polițiști în incinta respectivei unități de învățământ.
În vederea monitorizării modului de punere în aplicare a prevederilor Planului Teritorial Cadru de Acțiune, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, cu sprijinul jandarmilor bihoreni și în colaborare cu polițiștii locali, au demarat planul de acțiune în sistem integrat, prin care se verifică organizarea dispozitivelor de siguranță publică din zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și existența registrelor speciale de evidență a activităților punctuale desfășurate pe linia siguranței școlare, constituite la nivelul acestor unități.
Dacă premergător debutului noului an școlar, au fost verificate toate cele 134 de autovehicule destinate transportului școlar, iar conducătorii acestora au fost verificați și informați cu privire la obligaţiile ce le revin, în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei, fiind instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere, precum și la adoptarea unei conduite preventive în circulația pe drumurile publice, odată cu începerea noului an școlar, polițiștii rutieri și de ordine publică au demarat controale în trafic pentru verificarea acestor autovehicule și a respectării prevederilor legale, pentru siguranța elevilor.
Vă reamintim faptul că, fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale polițiștilor, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.
Echipajele de poliţie rutieră sunt prezente, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. Totodată, sunt prezente în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele de maximă afluire a elevilor.
De asemenea, tot pentru perioada de afluire / defluire a elevilor la / de la cursuri, unităților de învățământ din Bihor le-au au fost repartizați polițiști de ordine publică, care vor sprijini activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice în zona adiacentă unităților de învățământ.
Totodată, sunt efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, care reprezintă o atracție pentru copii. O atenţie deosebită este acordată și unităţilor de învăţământ din mediul rural.