Moment istoric. Orga principală a Catedralei Episcopale Romano-Catolice din Oradea va fi restaurată cu bani europeni

Proiectul transfrontalier denumit “Creating and developing a crossborder polycentric network for training and support to increase the quality of tourist and handcraft cross-border services in the counties of Bihor and Hajdú-Bihar” se derulează în perioada 1 martie 2019 – 31 august 2021, prin Agenția de Management a Destinației Bihor, în colaborare cu Episcopia Romano-Catolică de Oradea, respectiv alți parteneri din România și Ungaria.

Finanțarea proiectului în valoare totală de 2.718.106 euro, este asigurată de către Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V România – Ungaria (2014-2020).

Proiectul purtând codul RO-HU398 urmărește dezvoltarea pe termen lung a resurselor umane legate de activitatea turistică în județele Bihor și Hajdú-Bihar. Pentru realizarea acestui scop, partenerii proiectului vor înființa centre de formare, care vor susține în mare măsură dezvoltarea serviciilor turistice oferite. În cadrul acestui proiect Episcopia Romano-Catolică de Oradea și-a propus formarea de specialiști care să promoveze bogata moștenire culturală a diecezei, dar și asigurarea mijloacelor necesare la promovarea valorilor culturale și muzicale de care dispune.

În acest sens, pe lângă programele de formare a diferitelor categorii de specialiși, în proiect a fost inclusă și restaurarea orgii principale a Catedralei Episcopale din Oradea. Instrumentul monumental a fost realizat la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către constructorul de orgi vienez Fridolin Ferstl, fiind apoi restructurat în mod radical în anii 1890 de către meșterii atelierului Országh.

În urma procedurilor de licitare publică derulate în cadrul proiectului a fost desemnat executantul lucrărilor de restaurare a orgii din catedrala episcopală. Astfel joi, 6 februaarie 2020, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de restaurare, contractul având parteneri Episcopia romano Catolică de Oradea și firma Vox Humana SRL din Gheorgheni. Valoarea contractată a lucrării este de 351.492,13 euro. Perioada de realizare a lucrărilor prevăzut în contract este de 20 de luni, din momentul semnării acestuia.

La momentul festiv al semnării contractului, numit de către episcopul Böcskei László un moment istoric, și organizat chiar în corul catedralei, lângă orga ce urmează a fi restaurată, au participat pe lângă semnatari președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, managerul Agenției de Management a Destinației Bihor, Dumitru Sim, Prof. Dr. Walter Kindl, consultantul de specialitate al episcopiei pentru acest proiect, respectiv Csorba Sándor, managerul de proiect din partea episcopiei.

Walter Kindl a prezentat pe scurt istoria și datele tehnice ale instrumentului muzical. Dumitru Sim s-a declarat bucuros pentru faptul că în acest proiect participă și bisericile, punând astfel la dispoziția comunității valorile religioase și culturale de care dispun. Bartis Szabolcs executant și constructor de orgi consideră lucrarea la care s-a angajat, ca fiind o mare provocare. Pásztor Sándor a subliniat faptul, că de multe ori partea birocratică a proiectelor este mai lungă și anevoioasă decât derularea proiectului în sine. Președintele a mai puctat faptul că prin acest proiect au încercat o schimbe de concept, prin trecerea de la finanțarea unor lucrări de infrastructură, la investiția în promovarea moștenirii culturale, a turismului și a formării resurselor umane necesare pentru această activitate.

Lucrările de restaurare la orga catedralei episcopale romano-catolice vor deveni mai spectaculoase cel târziu la începutul lunii martie, când instrumentul venerabil urmează a fi demontat.

Distribuie informația
Alte știri