Mucenicii închisorilor comuniste din România au fost omagiaţi la Oradea

La Oradea, la Biserica „Sf. Treime”, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic din România (AFDPR) – Filiala Bihor şi Asociaţia „Cei 40 de Mucenici” au organizat un parastas în memoria foştilor deţinuţi politic. Parastasul a fost oficiat de părintele Ciprian Balint, împreună cu părintele diacon Cosmin Pop. La eveniment a luat parte un grup de 15 studenţi de la Seminarul greco-catolic, însoţiţi de rectorul Seminarului, Anton Cioba şi profesorul de drept canonic – Răzvan Vasile. Printre invitaţi s-au numărat directorul Penitenciarului Oradea, Marius Paul Hliban, dar şi studenţi din anul III ai Departamentului de Ştiinţe Politice din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicări.

Alături de foştii deţinţi politic prezenţi la manifestare, dar şi de familiile acestora, după parastas, s-au depus coroane şi flori la troiţa din Parcul Traian. În prezent, mai sunt în viaţă mai puţin de o mie de foşti deţinuţi politici, potrivit preşedintelui A.F.D.P.R., Octav Bjoza. Potrivit evidenţelor Securităţii au fost arestate, în regimul comunist, 91.333 persoane, evident numărul victimelor e mult mai mare.

“Anul Centenarului vine să sublinieze şi mai mult eroismul acestor mucenici. În Bihor, printre cei 105 delegaţii aleşi şi de drept de la Alba Iulia sunt câţiva care au sfârşit în închisorile comuniste. Avocatul Nicolae Zigre, delegat din partea Oradiei la Alba Iulia, nepotul lui Gojdu, va fi arestat în 1950 şi va muri la Sighet. Tot aici, în 1951, canonicul Augustin Maghiar, participant la Marea Unire, cade victimă regimului comunist. Apoi avem o serie de urmaşi ai unor participanţi la momentul 1918 care vor fi arestaţi: părintele Nicolae Bordaşiu, care va face puşcărie din 1955 până în 1964, este fiul părintelui din Săbolciu, Gheorghe Bordaşiu, care a spus primul “Amin” la Unire. Ioan Iovan de la Recea, arestat tot în 1955, este fiul preotului din Husasăul de Criş, Gavril Iovan, plecat la Alba Iulia. Caius Muţiu, arestat la Timişoara, în 1956, este fiul prefectului Vladimir Muţiu, şi el participant la Marea Unire. Ileana Popoviciu, căsătorită Suciu, arestat la Beiuş în 1953, este strănepoata delegatului de Vârciorog, Teodor Popoviciu”, a menţionat dr. Cristina Liana Puşcaş, muzeograf la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, vicepreşedintele Asociaţiei Cei 40 de Mucenici.

Alte știri