Lansată la finalul lunii mai, joi, 8 august, s-a deschis procedura de licitație pentru modernizarea a două mari parcuri din Oradea cu o suprafață totală de 14 ha. 6 ofertanți sunt pentru modernizarea Parcului I.C. Brătianu și respectiv 7 pentru 1Decembrie.
Parcul I.C. Brătianu, cu o suprafață de 64.083 mp, a fost reabilitat ultima dată la începutul anilor 2000. În prezent, parcul are spații verzi degradate, mobilier urban învechit și deteriorat, iar sistemul de iluminat nu funcționează corespunzător.
Se propune amenajarea unor terenuri multifuncționale de sport, realizarea unei piste de pump-track și efectuarea de intervenții pentru remedierea deficiențelor la terenurile de sport existente. În parc vor fi plantați 298 de arbori din speciile tei, duglas, chiparos de baltă și liquidambar, precum și peste 2500 de exemplare de plante perene, arbuști și graminee. Totodată, se va amenaja o zonă destinată agrementului și jocului pentru copii. Se va construi și o zonă de aventură, cu tiroliană, precum și un ansamblu de trasee compuse din obstacole formate din elemente de lemn și cabluri din oțel fixate pe arbori. În parc vor exista și trei toalete publice moderne, cu sistem de auto-curățare.
Modernizarea Parcului 1 Decembrie va viza întreaga suprafață a acestuia, de 7,8 ha. Din totalul acestei suprafețe, zona verde amenajată va reprezenta aproape 5 ha. Prin reconfigurarea unor alei secundare, se vor amenaja piațete în zonele din jurul statuii Ostașului Român, din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și din spatele Casei de Cultură, unde se va crea o mini-piațetă a monumentului eroilor francezi.
Un alt punct de atracție va fi Aleea personalităților, care va fi amenajată de-o parte și de alta a Statuii Ostașului Român, unde vor fi amplasate busturi similare celui al geografului francez Emmanuel de Martonne. În zona de sud-est a parcului se va regăsi un spațiu destinat seniorilor și nu numai, cu zone de fitness și mese de șah.
Structura pietonală uzată va fi înlocuită cu piatră de tip porfir, iar aleile destinate accesului pentru biciclete, role sau trotinete vor fi finisate cu asfalt.
Parcul va fi dotat cu un loc nou de joacă, prevăzut cu o fântână din pardoseală, iar un alt punct de atracție va fi amfiteatrul vegetal din tisa, care va putea fi utilizat de elevi și profesori pentru activități educative în aer liber.
Fântâna arteziană existentă va fi transformată în fântână muzicală cu jocuri de lumini.
Modernizarea parcului mai presupune înlocuirea mobilierului urban, introducerea unui sistem nou de irigație, înlocuirea sistemului de iluminat cu unul nou (corpuri de iluminat cu LED), precum și construirea a trei grupuri sanitare cu auto-spălare.
Fondul vegetal existent va fi completat cu 866 de arbori, iar se propune plantarea a cca. 300 de arbuști ornamentali și amenajarea unei suprafețe de 21.450 mp cu amestecuri de plante perene.