Muzică emoțională din perioada victoriană pe scena orădeană

Foto: szolnokmasterclass.com

Iubitorii de frumos sunt invitați în această seară de la ora 19, la un concert cu muzică britanică compusă de doi mari compozitori din perioada victoriană: Gustav Holst și Edward Elgar. Orchestra filarmonicii orădene, va interpreta în sala proprie de concerte St. Paul’s Suite pentru orchestră de coarde, op. 29 de Gustav Holst, Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20 și Variațiunile „Enigma”, op. 36 de Edward Elgar. Dirijorul serii este Alpaslan Ertüngealp.

Cunoscut publicului mai ales pentru Suita Planetele, creația lui Gustav Holst (1874 – 1934) a fost neglijată de public după moartea sa, până la începutul anilor 80. Suita pentru orchestra de coarde St. Paul, op. 29, este o dovadă în plus. „ Numele St. Paul l-a dobândit de la Școala de Fete cu același nume din Hammersmith, Londra. Între anii 1905-1934, compozitorul și-a desfășurat activitatea didactică în școala mai sus amintită, perioadă în care s-a construit și un studio izolat fonic în respectiva instituție”, informează biroul de presă al filarmonicii. Muzica cuprinde influențe din mentorii principali ai compozitorului cu rădăcini germane: folclorul englez, cel irlandez, Richard Wagner, Richard Strauss și Maurice Ravel. Ascultătorii vor recunoaște câteva teme folclorice devenite celebre în întreaga lume, în ultimii ani.

Edward Elgar (1857 – 1934) a avut o soartă aproape la fel de ingrată la public. Dacă „Pomp and Circumstances” și „Nimrod” din Suita Enigma sunt cunoscute și nemelomanilor, restul creației sale a fost câteva decenii ignorată de public. Jacqueline du Pres și câțiva dirijori britanici l-au readus pe scenă la finele anilor 60 și a rămas unul dintre cei mai ascultați și îndrăgiți compozitori britanici alături de Benjamin Britten. „Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20a lui Edward Elgar este una dintre puținele creații de care compozitorul a fost pe deplin mulțumit. Exigent cu sine însuși, Elgar afirma odinioară faptul că lucrările compuse până la această serenadă, sunt doar niște experimente muzicale”, spune bitorul de presă al filarmonicii.

Variațiunile Enigma, op. 36, este unul dintre șlagărele lui Elgar. Se știe despre Variațiuni că portretizează cunoscuți ai compozitorului, inclusiv soția sa și el însuși. Nimrod, cea de-a 9-a și cea mai cunoscură variațiune, este dedicată editorului său August Jaeger.

Dirijorul turc Ertüngealp Alpaslan, stability în Ungaria, revine periodic pe scena orădeană, fiind îndrăgit deja de public. „ Activitatea sa profesională se desfășoară pe plan internațional, conducând orchestre renumite precum Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Athens State Symphony Orchestra, Saint Petersburg Philharmonic Orchestra.”

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri