Naivitatea la ea la… şcoală

Aflată într-un mic cross-cutting urban, Asociaţia Artiştilor Naivi din România a făcut joi o scurtă escală la Liceul de Arte din Oradea, unde elevii care studiază pentru a deveni artişti plastici au fost cel mai afabil şi mai vesel public iar arta naivă la ea acasă. Seminarul de artă naivă contemporană organizat cu elevii instituţiei de învăţământ a dezvăluit un apetit insaţiabil pentru frumos şi culoare.

La clasa profesoarei de artă Nada Panait, elevii sunt învăţaţi să-şi dezvolte nu doar abilităţi tehnice legate de pictură, ci mai ales că au, ca viitori artişti plastici, libertatea de a crea aşa cum simt, de a pune pe pânză de la mitologii personale şi leitmotive specifice la construcţii ermetice sau, de ce nu, scene naive ori outsider art. Totul le aparţine, dincolo de canoanele artei. Iar această libertate se traduce în curiozitatea firească, în dezinvoltura cu care au abordat şi subiectul artei naive. „Ei trebuie să cunoască toate tipurile de artă, iar noi încercăm să le predăm nu doar teoretic, ci să creăm evenimente care să aducă aproape de elevi anumite genuri de artă, îi ducem la expoziţii, organizăm diverse happening-uri”, spune profesorul Nada Panait.

După ce au admirat îndeaproape pânzele aduse special pentru exemplificare practică, copiii de la Liceul de Arte au pus întrebări pertinente şi curioase în legătură cu tehnica, elementele de coloristică şi stilurile artei naive. „Sunt foarte multe detalii în acest gen de artă, am văzut în ceea ce ni s-a prezentat tablouri cu sute de personaje, cu mii de petale de flori, iar acest lucru probabil că a necesitat o muncă enormă din partea artistului”, este de părere una dintre eleve.

Elevii Liceului de Arte Oradea sunt printre cei mai fideli vizitatori ai expoziţiei de artă naivă din cadrul Festivalului Naţional de Artă Naivă desfăşurat anual la Oradea, cel mai important eveniment de acest gen din România. Iniţiativa acestor seminarii despre arta naivă aparţine Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, care, cu sprijinul Liceului de Arte, al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, al Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Oradea, cu suportul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, al Revistei Familia, al Fundaţiei Comunitare Oradea, în parteneriat cu Asociaţia Cultura în Mişcare, cu Asociaţia Pro Polis şi alte organizaţii, vrea să promoveze acest gen de artă în Oradea şi în judeţul Bihor.

Distribuie informația
Alte știri