Noi focare de pestă porcină în Bihor

DSVSA Bihor informează asupra faptului că, în perioada 12 – 27.09 2023, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate, în județ au fost declarate 2 noi focare de PPA (pestă porcină africană) la porcii domestici, în prezent fiind active 4 focare de boală.

Sunt afectate localități Petid (1 focar) și Cociuba Mare (1 focar) din comuna Cociuba Mare, respectiv  Ginta (2 focate) din comuna Căpâlna.

În localitățile afectate, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat, conform procedurilor specifice, măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei în exploatații, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În aceiași perioadă prin activitățile specifice de control și asanare a bolii, aplicate concomitent cu măsurile de supraveghere a teritoriului, respectiv de prevenire a introducerii bolii, au fost stinse focarele de pestă porcină africană (PPA) din localitățile Vășad – comuna Curtuișeni și Belejeni – comuna Drăgănești.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, situația epidemiologică nu a suferit modificări, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 24 fonduri.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate și înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Distribuie informația
Alte știri