„Nu e decât un sat” (?!)… Într-o lume în continuă alunecare, cultura nu trebuie șubrezită!

„O viață-ntreagă … Un petic de hârtie și gata … te dau afară”. Cuvintele lui Motel din muzicalul Scripcarul pe Acoperiș au deschis protestul față de măsurile de reorganizare ale Consiliului Județean (CJ). Finalul îndrăgitului musical de Joseph Stein are o actualitate tragică pentru artiștii orădeni. „Anatevka (Oradea) nu a prea fost grădina paradisului …” „De fapt ce părăsim? … Oamenii care vor trece prin Anatevka (Oradea) nici nu vor ști că noi am trăit vreodată aici …” „Ce dulce-i Șabatul aici …” „Aici ne știu și mari și mici” „Anatevka (Oradea), habar n-ai tu ce greu ești de uitat … Nu e decât un sat!”

Peste o mie de artiști de la cele două teatre și de la filarmonică, muzeografi, bibliotecari și consumatori de cultură orădeni de toate vârstele s-au întâlnit în Piața Unirii pentru a-și exprima spaimele, nemulțumirea, revolta față de măsurile de reorganizare ale instituțiilor de cultură din Oradea și Bihor. Unirea celor două teatre cu filarmonica, unirea muzeelor, comasarea bibliotecilor reduce nu doar cheltuieli (pentru CJ) și locuri de muncă, ci și oferta culturală pentru bihoreni și pentru turiști. Cultura riscă să devină astfel un lux sau un kitsch.

Actori și muzicieni au împărțit participanților fluturași cu cererile lor.

Actorii Ioana Dragoș-Gaido și Dimeny Lazslo le-au citit în limbile română și maghiară, la încheierea protestului:

SusținArtiştiiOrădeni

1. INTEGRITATE

Nu vrem modificarea unilaterală a contractelor. Credem că acest demers ar pune în pericol integritatea trupelor şi ar priva angajații de drepturile câştigate.

 2. INDEPENDENȚĂ INSTITUȚIONALĂ

Nu vrem comasarea instituţiilor culturale. Dorim să ne gestionăm în continuare resursele, în spiritul libertății artistice. Suntem convinşi că independența instituțională este o garanție a calității şi a diversității.

3. TRUPĂ PERMANENTĂ

Nu vrem un teatru pe bază de proiecte sau un teatru gazdă, deoarece acest lucru ar atrage după sine desființarea trupelor permanente şi ar expune arta unor abordări de tip showbusiness.

4. DEMNITATE

Vrem respectarea demnității culturii şi a lucrătorilor în domeniul culturii şi respingem orice decizie care ar expune activitatea artistică voinței puterii politice sau chiar diletantismului.

5. PUBLIC

Credem că românii şi maghiarii din județul Bihor au dreptul incontestabil la propriile lor instituții culturale. Suntem convinşi că o comasare ar avea efecte nocive asupra obiceiurilor culturale, ar lăsa mai puține opțiuni publicului şi ar diminua atractivitatea regiunii.

SEMNEAZĂ ŞI TU PETIȚIA! www.petitieonline.com – Solidar cu Artiştii din Oradea”

Polițiștii și jandarmii au supravegheat reuniunea de protest culturală de pe margine, fără să fie nevoiți să intervină. Intelectualii protestează altfel, chiar și când le ajunge cuțitul la os.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri