Nu este clar în ce condiții vor putea călători minorii odată cu intrarea României în Air Schengen

Foto: Shutterstock

România va adera la spațiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene din 31 martie 2024. Sunt beneficii foarte mari pentru pasageri. Zborurile în interiorul Schengen vor fi ca zborurile interne, adică nu mai este nevoie de controlul actului de identitate sau al pașaportului de către Poliția de Frontieră.

Chiar dacă intrarea în Air Schengen prevede că românii nu vor mai trebui să treacă în aeroporturi prin controalele Poliției de Frontieră, reprezentanții MAI ar fi propus ca ele să fie menținute pentru minori. Propunerea prevede ca „părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori” să meargă „în anumite spații special amenajate și semnalizate ca atare, în incinta aeroporturilor și porturilor”, de unde vor obține o autorizație de călătorie pentru copii.

Conform legii în vigoare, în cazul minorului care e însoțit în călătorie doar de unul dintre părinți sau de altă persoană decât un părinte, însoțitorul trebuie să prezinte o declarație notarială prin care celălalt părinte (sau ambii părinți, în cazul în care însoțitorul este o altă persoană decât părintele) își dă (dau) acordul pentru călătorie.

„Momentan funcționăm după Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, unde minorii au un statut special. Iar pentru modificările specifice intrării în Air Schengen, legea trebuie modificată, iar momentan este în dezbatere și în curs de aprobare. Deocamdată nu știm ce formă finală va avea, astfel încât nu avem alte informații în prezent”, a declarat Georgeta Teodorescu, din cadrul Biroului de presă al Poliției de Frontieră Române (IGPF).

Asociația Aeroporturilor din România (AAR) a cerut Ministerului de Interne și al Transporturilor să reanalizeze propunerea de menținere a controlului Poliției de Frontieră în cazul minorilor.

Distribuie informația

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri