La sfârşitul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a demarat o nouă campanie de vaccinare împotriva virusului rujeolic, în contextul în care numărul cazurilor creştea alarmant. Cu toate acestea, există încă numeroşi părinţi, în special tineri, care refuză să îşi imunizeze copiii. Unii, pe considerente religioase, alţii din lipsă de informare. Ministerul le-a cerut medicilor de familie să-i lămurească pe părinţi de ce trebuie să-şi vaccineze micuţii. Serul folosit este ROR, împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, iar cei mici trebuie imunizaţi împotriva tuturor celor trei tulpini.
Rujeola poate duce la complicaţii periculoase. Se poate ajunge la pneumonie, encefalită sau chiar deces.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, de la începutul lui 2016 până la 10 februarie anul acesta, în ţara noastră, au fost confirmate aproape 2.700 de cazuri de rujeolă şi 16 decese. Cei mai mulţi bolnavi au fost în judeţele Arad, Caraş-Severin, Timiş, Mureş şi Dolj.
In Bihor au fost inregistrate pana la finele anului trecut 24 de cazuri, dar din fericire, in acest an, nu a fost nicio suspiciune de imbolnavire cu rujeola, sustine sefa DSP, Daniela Rahota. Tot ea spune ca vaccinul ROR e in stoc si acopera necesarul aferent lunilor februarie si martie.