Numărul focarelor active de pestă porcină africană a crescut, evoluând în 18 judeţe printre care şi Bihorul

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că în prezent sunt 192 de focare de pestă porcină africană, în 77 de localităţi din 18 judeţe. Numărul focarelor active a crescut faţă de luna iunie, când erau raportate 55 de focare active.

Până acum, au fost stinse 1.240 de focare, au fost ucişi aproape 370.000 de porci afectaţi de boală, iar valoarea despăgubirilor depăşeşte 252 de milioane de lei.

În Bihor sunt acum 2 focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei şi 139 de cazuri la mistreţi.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima dată în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Distribuie informația
Alte știri