O adolescentă de 16 ani a beneficiat de primul transplant de cord din 2022, la Târgu Mureş

foto: Horatiu Suciu/Facebook

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, a anunţat, sâmbătă, efectuarea primului transplant de cord din acest an, în cazul unei tinere în vârstă de 16 ani din judeţul Giurgiu, donatorul fiind un adolescent de 17 ani, decedat în urma unui politraumatism.

Medicul a precizat că lista de aşteptare pentru transplant este „mereu lungă”, fiind o discrepanţă între cererea şi oferta de organe, astfel că aproximativ 22 de pacienţi aşteaptă transplantul cardiac de urgenţă.

„Pe lista lărgită pe care se află pacienţi cu insuficienţă cardiacă şi cardiomiopatii care vor evolua spre un transplant sunt peste 100 de pacienţi pe care îi monitorizăm şi care vor trece pe această listă de urgenţă. Majoritatea pacienţilor noştri transplantaţi sunt 30-40, cum se ştie la noi transplantul se face până la 60 de ani dar am operat şi copii de 2 ani până la 60 de ani. Media ar fi undeva către 40 de ani”, a spus doctorul Suciu.

Potrivit acestuia, în România sunt rare cazurile în care tinerii sunt donatori, ponderea minorilor fiind de circa 10-15%. Chiar dacă numărul donatorilor, în general, este în creştere faţă de anul 1999, el este foarte mic faţă de numărul de locuitori.

Coordonatorul Secţiei de Terapie Intensivă Pediatrică şi Transplant Cardiac, doctorul Sorin Paşcan, a precizat că pacienta transplantată sâmbătă este în îngrijirea Secţiei de Cardiologie Pediatrică de ani de zile, dat boala a avansat, deşi a fost tratată multă vreme.

„Singura ei şansă reală era transplantul cardiac. De îndată ce s-a ivit oportunitatea acestui cord care să i se potrivească, ca vârstă şi ca grupă sanguină şi ca alte caracteristici, am profitat imediat de situaţie, a venit imediat de la Giurgiu în cursul serii de ieri şi astăzi de dimineaţă, a început operaţia de transplant, care tocmai s-a terminat. Până aici nu a avut nicio problemă, totul a decurs conform planului, primele semne sunt încurajatoare – sigur, ne păstrăm rezerva, a fost totuşi o operaţie dificilă şi amplă, dar nu avem, la acest moment, niciun fel de îngrijorare. Sperăm ca lucrurile să meargă la fel de bine şi în continuare (…). Pacienţi pediatrici ar fi mai mulţi, e într-adevăr o penurie de corduri tinere, sunt mult mai rare situaţiile în care sunt disponibile inimi transplantabile de copii şi facem eforturi să nu le pierdem pe acestea şi, pe de altă parte, să le oferim celor care nu au şansa unui transplant, a unei îngrijiri de altă natură încât să le prelungim viaţa, să le îmbunătăţim calitatea vieţii şi să ducem lucrurile la bun sfârşit”, a afirmat doctorul Paşcan.

Distribuie informația
Alte știri