O galaxie „moartă” din constelația Leului a revenit la viață și a început să formeze noi stele

Foto: X/ NASA Webb Telescope

Astronomii au făcut o descoperire surprinzătoare într-o galaxie situată la 5,3 milioane de ani lumină depărtare, în constelația Leului, despre care se credea că este „moartă” din punct de vedere al formării de stele. Este vorba de galaxia pitică „Leo P”, care a început, după miliarde de ani de inactivitate, să formeze din nou stele, un fenomen rar și neașteptat.

Galaxiile mari, precum Calea Lactee, se formează prin fuzionarea galaxiilor mici, iar interacțiunile dintre ele duc la formarea continuă de stele. Cu toate acestea, unele galaxii, precum „Leo P”, au rămas izolate și neschimbate de influența galaxiilor mari din apropiere, iar astronomii considerau că formarea de stele a încetat acolo încă din „Epoca reionizării”, acum aproximativ un miliard de ani.

Totuși, noile date obținute de la telescopul spațial James Webb au arătat că „Leo P” a început să formeze stele din nou, lucru care a surprins cercetătorii. Această revenire la viață a galaxiei este un fenomen neobișnuit, deoarece alte galaxii izolate nu au arătat semne de reînnoire a formării de stele. Descoperirea ar putea oferi noi perspective asupra evoluției universului și a proceselor care duc la apariția stelelor, chiar și în regiunile cele mai izolate ale cosmosului.

Distribuie informația
Alte știri