Ligia Mirișan ne propune în această ediţie ”O lume într-o carte” o incursiune prin două restituiri ce marchează evenimente comemorative Augustin Buzura: 85 de ani de la naștere, 60 de ani de la debutul literar.
„Scriitorul şi-a pus talentul, vreme de peste o jumătate de secol, în slujba valorilor libertăţii şi demnităţii umane, cultivate cu mijloacele artei şi culturii. A fost, din această perspectivă, unul dintre cei mai mari intelectuali români care a crezut în rezistenţa civică prin cultură”.
Augustin Buzura a fost şi va rămâne un nume fundamental al prozei româneşti, dincolo de modelele şi preferinţele trecătoare.
Cele două cărți, „Capul Bunei Speranțe”(apărut în 1963) și „De ce zboară vulturul?” (apărut în 1966), sunt restituiri valoroase aparțînând marelui prozator contemporan, fin observator al vieţii cotidiene.
Ediția aniversară apare prin grija și excepționala preocupare a prozatoarei și eseistei, Angela Martin.
Fiecare copertă prezintă o lucrare a renumitului pictor renascentist olandez, Hieronymus Bosch, care amestecă profanul cu sacrul, obișnuitul cu supranaturalul, în consens cu regulile greu de descifrat ale poeziei.
Cele două volume de nuvele și povestiri marchează debutul literar al marelui scriitor Augustin Buzura.
„Capul Bunei Speranţe” cuprinde şapte povestiri în care este recompusă atmosfera mediului tipic din satele maramureşene , cu pământ sărac şi aspru, populate cu personaje pitoreşti.
În volumul „De ce zboară vulturul?” sunt reluate frământările şi obsesiile din Capul Bunei Speranţe şi regăsim în Augustin Buzura acelaşi fin observator al vieţii cotidiene.
Re-lectura textelor originale și aducerea lor în atenția noastră evidențiază marele talent al autorului, dar și faptul că a marcat, hotărâtor, evoluția prozei contemporane, fiind perceput drept un creator cu o mare putere de a sugera lumi în care omul este în centrul tuturor lucrurilor.
Salutăm inițiativa omului de cultură, Angela Martin, care a găsit ecou și împlinire la o editura prestigioasă, „Editura Muzeul Literaturii Române”.