Filarmonica Oradea ne invită joi, 14 Martie, de la ora 19, la o plimbare printr-un secol de muzică din Impreiul Habsburgic. Solist va fi pianistul Dragoș Cantea, iar dirijor Theo Wolters. În Pragul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, concertul se deschide cu Uvertura la opera Hunzadi Laszlo de Erkel Ferenc. Aceasta va fi urmată de Concertul nr. 27 în Si bemol Major KV 595 de Wolfgang Amadeus Mozart și se va încheia cu Simfonia a VIII-a în Sol major, op. 88 de Antonin Dvorak.
Erkel Ferenc (1810 – 1893) este unul fondatorii școlii naționale muzicale maghiare. Muzica sa a însuflețit și purtat spiritele mișcării revoluționare maghiare de la jumătatea secolului al XIX, și până azi portretizează sufletul maghiar, cu temperamentul său înflăcărat. Pianist, dirijor și compozitor, Erkel Ferenc a apelat, în spiritul vremii, la folclorul național în creația sa, înnobilându-l și ridicându-l pe scenele de concert și de operă. Față de colegii săi europeni, Erkel Ferenc folosește ritmurile muzicii și dansului popular maghiar, fără să le confunde cu muzica lăutărească țigănească. Opera Hunyadi Laszlo surprinde un moment din istoria poporului maghiar, din secolul al XV-lea. Lucrarea se concentrează pe fratele mai mare al lui Matei Corvin, care a apărat țara în războiul împotriva armatelor otomane, și sfârșește prin a fi decapitat de rege, în urma intrigilor potențialului său socru. Subiectul este cât se poate de potrivit pentru prima jumătate a secolului al XIX, începutul romantismului muzical și artistic, are sentimente puternice, o poveste de dragoste, intrigă, încredere abuzată, trădare. Iar Erkel Ferenc ilustrează cu genialitate toată această paletă emoțională, cu ritmuri și melodii inspirate din folclor sau compuse în același stil. Uvertura pe care o vom asculta este o bijuterie muzicală care ne deschide apetitul pentru mai mult.
Concertul nr 27 în Si bemol Major KV 595 de Wolfagang Amadeus Mozart (1756 – 1791) este ultimul compus de genialul salzburghez. Lucrarea a fost compusă în ultimul an de viață, iar premiera a avut loc cu câteva luni înainte de moartea sa. Dar față de Concertul pentru Clarinet, compus după acesta, în ultimul concert pentru pian încă nu se simte umbra morții. Este compus, putem spune, în același spirit ca ultima sa Simfonie, celebra Jupiter. Este drept câteva dintre temele muzicale sunt mai vechi și dezvoltate în acest concert spectaculos din punct de vedere medical și tehnic. Mozart a scris majoritatea concertelor sale pentru pian pentru sine însuși, și a fost încă din copilărie un virtuoz al tastelor.
Ultima lucrare din concert este Simfonia a VIII în Sol Major, opus 88 de Antonin Dvorak (1841 – 1904). Dvorak este alături de Mozart unul dintre cei mai prezenți compozitori pe scenele de concert, dar „șlagărele” sale simfonice (Simfonia a 9-a, Concertul pentru violoncel, Rusalka sau Dansurile slave, de exemplu) eclipsează alte lucrări la fel de frumoase. Așa este și cu Simfonia a VIII-a, care stă pe nedrept în umbra colegei mai tinere, celebra Simfonie Din Lumea Nouă. A fost compusă cu ocazia admiterii în Academia pentru Știință, Literatură și Arte din Praga, în 1889. La fel ca Uvertura Academica de Johannes Brahms și alte lucrări pentru ocazii festive, Simfonia a VIII-a are un aer solemn, dominat de lumină și optimism, inclusiv în momentele melancolice. Exact de ce avem nevoie în perioada aceasta, majoritatea dintre noi.
Solistul concertului mozartian va fi pianistul Dragoș Cantea. Tânărul pianist își construiește disciplinat o frumoasă carieră internațională ca solist, dar deja este activ și la catedră la Universitatea de Științe Aplicate din Finlanda. Dirijorul serii Theo Wolters, fost asistent al regretatului Mariss Jansons, este apropiat deja de mulți ani orchestrei și publicului orădean. Interpretările sale sunt apreciate pentru transparența sonoră, dar și pentru modul în care construiește dramaturgia fiecărei lucrări, iar când este vorba despre momentele spumoase, reușește să le dea o nouă strălucire și să le scutere de praful tradiției.
Mai găsiți bilete la concertul filarmonicii de joi seara la caseria filarmonicii și pe site-ul bilete.ro . Ni se promite o seară ce ne va încărca rezervele spirituale de încredere și de optimism.
Daniela Stoica