O tânără din Oradea a scris primul manual de makeup din România, după ce i-a impresionat pe americani: “Luptați cu toate forțele pentru visurile voastre”

Studentă la Facultatea de Medicină și pasionată de make-up, Antonia Lestyán (22 de ani), din Oradea, a scris o impresionantă carte despre lumea makeup-ului. Prima de acest fel din România, iar inspirația i-a venit începând cu prima zi a stării de urgență.


Deși are doar 22 de ani, Antonia și-a propus foarte multe lucruri, dintre care chiar a reușit să și realizeze. Este studentă în anul IV la Facultatea de Medicină din Oradea, și își trăiește pasiunea cu mândrie, creează cu și pentru alți oameni. Și știți de ce? Pentru că, înainte de orice, este copilul fericit care și-a îndeplinit visul.

„Cred că toți ne bucurăm asemenea unor copii de fiecare dată când realizăm ceva pentru care am luptat din greu, iar eu chiar am reușit să ajung la ceea ce mi-am dorit din tot sufletul: să creez și să dau mai departe din cunoștințele și din experiența mea, celor care vor să o ia pe același drum pe care am pornit și eu acum aproape șapte ani” ne-a mărturisit Antonia.

De la dans sportiv la makeup

Pasiunea Antoniei pentru machiaj a pornit de la ideea că o femeie trebuie să strălucească întotdeauna, iar această idee i-a fost insuflată încă de când era mică, avându-le ca modele pe mama și pe bunica ei. Mama Antoniei este medic estetician, astfel că i-a fost creată oportunitatea de a fi mereu în contact cu domeniul înfrumusețării.

“Pentru mine, machiajul și cariera în makeup au reprezentat un fel de ,,punct și de la capăt”. În urmă cu șapte ani practicam dansul sportiv și pur și simplu adoram acel sport, datorită căruia am început să pun accentul pe machiaj, pentru că era unul din punctele-cheie ale oricărui look de competiție sau spectacol, însă o accidentare m-a obligat să mă retrag. A urmat o perioadă foarte dificilă în care trebuia să mă obișnuiesc cu ideea că nu voi mai putea dansa și că aveam să înlocuiesc timpul pe care înainte îl dedicam antrenamentelor cu altceva, am ales să încep călătoria în lumea machiajului. Începându-mi cariera în makeup, pot să spun că am păstrat o parte din magia pe care dansul mi-a predat-o, cu mine în suflet. Și iată că de atunci au trecut aproape șapte ani, de care sunt extrem de mândră”, explică Antonia.

Inspirație în pandemie

Perioada stării de urgență a fost pentru Antonia o perioadă de maximă inspirație. Din prima zi și până la începutul lunii septembrie, cu alte cuvinte șapte luni, a scris o impresionantă carte despre lumea makeup-ului: „Abecedarul machiajului. Pentru o poveste de succes”

“Poate pentru unii sună puțin, însă au existat zile în care mă așezam la laptop imediat ce mă trezeam și nu mă ridicam până seara pe la 10.00-11.00, doar pentru că îmi doream să iasă ceva la superlativ”, explică tânăra din Oradea.

Ce înseamnă această carte pentru lumea makeupului din România? Este o noutate, pentru că la ora actuală, după cum susține Antonia, este primul manual complet de machiaj scris în România, însă, dincolo de asta, autoarea și-a propus ca prin intermediul cărții să aducă o schimbare în ceea ce privește standardul de predare al machiajului.

„Cumva am încercat să înglobez tot ce am simțit că a lipsit din cursurile pe care le-am urmat în toți acești ani și tot ceea ce ar trebui să cunoască orice om care dorește să devină makeup artist înainte de a ajunge să profeseze. Ce are deosebit? În primul rând, abordarea este una inedită, aș spune eu. Orice bagaj de cunoștințe, pentru a fine bine structurate, începe cu o bază solidă, iar în această carte, deși este un manual de machiaj, nu veți găsi doar niște tipuri de machiaj și ustensilele și produsele de care aveți nevoie pentru a le realiza, ci veți începe cu descoperirea și înțelegerea pielii și funcțiilor ei și cum influențează toate acestea realizarea unui machiaj. O să găsiți totul despre produsele de makeup, istoria machiajului, teoria culorilor și multe, multe altele, pe care însă nu vreau să le divulg acum. Vă las să le deslușiți singuri citind cartea”, ne-a spus Antonia.

Investiți în educația voastră”

Chiar dacă poate părea o abordare foarte științifică și laborioasă, explicațiile au fost oferite astfel încât cartea să poată fi parcursă nu doar de profesioniști, ci și de pasionații și pasionatele de frumos.

“Un punct forte de care sunt foarte încântată este ultimul capitol, intitulat ,,Tipsuri din viața de makeup artist”, în cadrul căruia mi-am dorit să adun câteva secrete pe care este esențial să le cunoașteți când începeți să profesați și vreți să deveniți cunoscuți: cum să interacționați cu clientele, cum să vă promovați, cum să vă conturați un portofoliu atractiv și așa mai departe. Acestea sunt doar câteva din atuurile cărții și abia aștept să le descoperiți pe toate”, spune Antonia.

O astfel de carte este vitală pentru un profesionist, este de părere tânăra din Oradea, mai ales în condițiile în care, la ora actuală, formarea profesională din România în domeniul machiajului, din punctul ei de vedere, merge în jos. Antonia susține că se urmărește doar cantitatea, cât mai multe cursante care să ajungă absolvente, însă, din păcate, s-a uitat ce era mai important și anume, calitatea. Nu mai există o bază de cunoștințe pe care să le asimileze, se predau doar tipuri de machiaje și gata.

“Dacă am sta să analizăm, am vedea că așa apar atât de multe probleme ale tenului: atât timp cât nu știi să analizezi ceea ce ai în față, nu poți să ai un rezultat bun și mulțumitor pentru clientă. Acesta este și motivul pentru care consider că această carte este un factor de schimbare. Cel care o va parcurge până la final, va ști cum să analizeze corect tenul clientei, ce produse să aleagă și cum să realizeze un machiaj impecabil sau chiar un automachiaj, dacă nu vorbim despre profesioniști. Sfatul meu este să investiți în educația voastră, pentru că doar așa vom reuși să schimbăm ceva în România”, susține Antonia.

Cartea cuprinde 240 mai exact, organizate în 29 de capitole, împărțite în două secțiuni: prima, dermato-cosmetică, și cea de-a doua, în care se discută efectiv despre machiaj. În mod evident, toate noțiunile dermato-cosmetice existente în carte au la bază pregătirea și cunoștințele tinerei acumulate în cadrul cursurilor de la Facultatea de Medicină.

„Acesta este și motivul pentru care, de fapt, mi-am permis să fac o abordare atât de amănunțită despre piele, biochimia tegumentului, analiza tipurilor de ten și așa mai departe și, bineînțeles, toate aceste informații acumulate la facultate au fost dublate și de cele aplicate în industria înfrumusețării pe care le-am preluat de la mama mea. Petrecând foarte mult timp în cabinet alături de ea, am putut vizualiza cazuri reale, astfel încât să pot să pun în carte toate explicațiile de care voi aveți nevoie pentru a vă descurca în orice situație.

Șapte ani de muncă

Partea de machiaj propriu-zis însumează cei aproape șapte ani de lucru în acest domeniu și, binînțeles, numeroasele cursuri urmate pentru a mă perfecționa. Când vine vorba de coloristică, primul mentor pe care l-am avut și de la care știam deja tot ce aveam nevoie pentru a profesa a fost și este tatăl meu. Ulterior, am urmat cursuri de coloristică și matematica culorilor cu traineri din Rusia precum Ludmila Tarakanova sau Natalia Naida. Pregătirea în acest domeniu include și numeroase seminarii, workshopuri și maserclassuri unde am avut onoarea de a învăța de la traineri naționali și internaționali precum Anca Rădulescu, Alex Abagiu, Marian Tănase, Andra Manea, Sylwia Schiffmann, Felix Shtein, Denis Kartashev, Olga Tomina, Iuliana Sandu, Einat Dan, Cristian Bucă etc. Inițierea în machiaj am realizat-o la Școala de cosmetică și machiaj Dr. Manuela Răvescu în București, pentru că știam că toate informațiile sunt atent selectate și verificate astfel încât să îmi pot începe drumul în mod corect.

Pe lângă cunoștințele dermato-cosmetice, de coloristică și de machiaj, am urmat un curs de marketing pentru industria de beauty cu trainerul Oxana Novacovici, dar și un curs despre fotografia macro, pentru a acoperi și aceste domenii, foarte exploatate la ora actuală”, ne-a mărturisit Antonia.

Pentru Antonia machiajul a început de la vârsta de 15 ani, iar până acum a dovedit că își merită locul în această industrie. La 17 ani, o lucrare de-a ei a primit premiul II în cadrul unei competiții din S.U.A, după care, la 19 ani, a devenit cel mai tânăr trainer care să susțină un seminar pe scena unui eveniment de beauty național, întâi la Oradea, la Beauty Focus și ulterior la București, în cadrul Cosmobeauty, atunci bifând și oportunitatea de a fi primul makeup artist orădean care a susținut un seminar în București.

Visuri mărețe

Au urmat numeroase evenimente în București de-a lungul anilor (Zilele Internaționale ale Frumuseții, Cosmetics Beauty Hair Romexpo, Makeup Forum, Cosmobeauty) pentru care a fost foarte mândră că a reprezentat Oradea pe scena din capitală alături de traineri naționali și internaționali de renume. A organizat masterclassuri aici, pe plan local, pentru a încuraja doamnele și domnișoarele să se prețuiască, a primit titlul de ambasador al brandului Paese România, și-a lansat blogul unde le dă cititorilor ocazia de a vedea mai mult din viața de makeup artist, dincolo de machiajele propriu-zise, a participat la concursuri naționale și internaționale), a fost invitată să jurizeze o competiție națională de

“Îmi doresc să lansez cartea în mod oficial și să ajungă la cât mai mulți oameni care împărtășesc cu mine iubirea pentru arta frumosului, iar cel mai mare vis al meu este să am o școală unde să pot iniția cursantele și cursanții, de ce nu, în arta machiajului, exact așa cum îmi doresc, la cele mai înalte standarde. Știu că sună ca niște planuri foarte mari, de aceea nici nu continui lista, însă cu pași mici și siguri, voi reuși să realizez toate acestea, dar și multe alte obiective pe care vreau să le îndeplinesc.

Vreau să vă transmit și vouă, celor care citiți acest interviu, să luptați cu toate forțele pentru visurile voastre, pentru că nimic nu este imposibil. Oricât de departe ar părea stelele, atât timp cât dorința și ambiția există, le veți putea atinge mai repede decât vă imaginați”, spune Antonia.

CLAUDIA BONCHIȘ

Distribuie informația
Alte știri