O trotinetă electrică lăsată sub tensiune a provocat un incendiu într-un apartament din Oradea

Joi, 21 iulie a.c., în jurul orei 21.54, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor a fost sesizat, prin Sistemul Unic 112, cu privire la producerea unui incendiu la un apartament situat la parterul unui bloc de locuințe de pe strada Grădinarilor din Oradea.

La adresa indicată de apelantul numărului unic 112, au fost mobilizate de urgență, echipajele de pompieri ale Detașamentului 1 Oradea, care au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu echipajul de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD Oradea.

Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul, ce se manifesta în holul și bucătăria apartamentului, în aproximativ 10 minute, împiedicând propagarea acestuia la camerele locuinței și salvând astfel bunurile proprietarilor. Pagubele au fost limitate la o trotinetă electrică, o mașină de spălat și bunurile depozitate în hol.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, efectul termic al curentului electric, produs de un încărcător de trotinetă electrică lăsat sub tensiune.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Măsuri și recomandări pentru deținătorii de vehicule electrice pe două roți (trotinete, biciclete, scutere, skateboard etc.)

În ultimii 2 ani, la nivel european au fost semnalate o serie de evenimente în care, trotinetele electrice s-au aprins sau au explodat pe timpul încărcării acestora.

Întrucât, la nivelul județului Bihor, crește numărul deținătorilor unor astfel de vehicule electrice, pompierii militari bihoreni le recomandă respectarea unor măsuri de protecție și prevenire a situațiilor de urgență:

  • respectați recomandările de exploatare ale producătorilor;
  • se recomandă ca încărcarea acestora să fie efectuată, pe cât posibil, în spații deschise sau în spații sigure, la distanță de materialele combustibile;
  • a se evita încărcarea acestora pe timpul nopții, în subsol sau garaje;
  • respectați durata de încărcare recomandată de producător;
  • urmăriți semnele de supraîncălzire; ele ar putea indica probleme tehnice cauzatoare de incendii sau de explozii;
  • alocaţi încărcătorului o priză distinctă. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, existând riscul producerii unui incendiu;
  • nu utilizaţi cablurile electrice, prizele, aparatele electrice, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii.

Dacă sesizați izbucnirea un incendiu în timpul încărcării, iar vehiculul este în interior, încercați să îl scoateți în aer liber. Dacă acest lucru nu este posibil, încercați să deconectați încărcătorul din priză și să deschideți ferestrele și geamurile. Este foarte important să vă îndepărtați de vehiculul electric, întrucât explozia acumulatorului degajă gaze toxice și provoacă vătămări fizice grave.

Nu încercați să stingeți focul produs de explozia acumulatorului! Puneți-vă în siguranță, sesizați imediat serviciul 112 și așteptați sosirea echipajelor de intervenție.

Alte știri