Of şi aoleu la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”

foto/ arhiva

După ce printr-un comunicat de presă managerul ec. Foncea Gheorghe Dacian a anunţat concedierea a doi medici din cauza încălcării normelor deontologice, iar corpul medical este în minus, se pare că nici posturile de asistent medical nu se vor ocupa în întregime. Chiar dacă lupta pentru intrarea în sistemul sanitar este extrem de acerbă, foarte puţini candidaţi au reuşit să treacă de proba scrisă a examenului pe post.

În luna octombrie, Spitalul Municipal a anunţat că se scot la concurs 35 de posturi pentru asistenţi medicali, 6 posturi de tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiaţi debutanţi şi 8 posturi de personal auxiliar. Prima probă de concurs, proba scrisă, a avut loc în data de 7 noiembrie 2018 pentru toate locurile disponibile, iar în urma rezultatelor dinaintea contestaţiilor situaţia nu e deloc una bună. Dintre cei 303 de candidaţi au promovat doar 65. Cei care s-au descurcat cel mai rău la examen au fost asistenţii medicali. Aceştia au fost în număr de 249, iar cei ce au promovat au fost doar 36.

Asistenţii medicali principali, specializarea medicină generală, au concurat în număr de 14 pe 2 locuri disponibile, dar niciunul nu a reuşit să obţină punctajul minim, 50 de puncte, pentru a trece în următoarea probă. Pe lângă aceste 2 locuri s-a mai scos unul tot de asistent medical principal, dar specializarea radiologie şi imaginistică, unde nu a aplicat nimeni.

Cele 7 locuri libere pentru asistenţii medicali au fost împărţite astfel: 5 posturi pentru asistenţii medicali, specializarea medicină generală, pe diferite secţii unde au aplicat 48 de cadre medicale, promovând doar 3, un post în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie Generală unde au fost înscrise 6 persoane, doar una singură trecând în următoarea probă şi un post pentru asistenţii medicali specializaţi în radiologie şi imagistică medicală, în incinta Laboratorului Radiologie şi Imagistică Medicală, unde din 7 concurenţi, 2 au reuşit să promoveze.

Pentru asistenţii medicali debutanţi, specializarea medicină generală sunt deblocate 23 de posturi, dintre care 10 în cadrul Secţiei Anestezie-Terapie Intensivă, 12 pe diferite secţii şi unul la Serviciul Managementului Calităţii, iar pentru cei specializaţi în radiolologie şi imagistică sunt disponibile 2 locuri în cadrul Laboratorului Radiologie şi Imagistică Medicală. Pe cele 10 locuri de la ATI au concurat 62 de candidaţti, promovând 21, iar pentru unicul post de la Serviciul Managementul Calităţii au fost 4 candidaţi, dintre care doar unul a fost promovat. Bătaia cea mai mare a fost pe cele 12 locuri de pe secţii (1 post pe Secţia Pediatrie III, 1 post pe Secţia Psihiatrie II, 1 post pe Secţia Clinică Boli Infecţioane I, 1 post la Serviciul de primire-internare a bolnavilor, 2 posturi la Spitalizare de zi-Patologie oncologică şi 6 posturi la Secţia Clinică Oncologie Medicală) unde au fost înscrişi 95, iar cei ce au fost admişi pe mai departe au fost doar 5.

„După terminarea celor patru ani de facultate, am aflat că există o doamnă, Lucreţia Titircă, ale cărei cărţi sunt singura bibliografie pentru ocuparea posturilor de asistent medical. Nefericirea e că nouă nimeni nu ne-a predat nimic din ce a scris Titircă, iar noi –asistenţii medicali licenţiaţi– trebuie să o studiem pe cont propriu. Asta e diferenţa dintre noi şi cei ce termină şcolile postliceale: noi studiem cursurile domnilor profesori unde teoria e mult mai importantă decât practica în timp ce ei o studiază doar pe Lucreţia Titircă şi fac practică în permanenţă. Aşadar cine vrea să practice meseria asta, îl îndrum cu toată căldura către şcolile postliceale şi nu către facultate, căci va fi mult mai bine pregătit.”, mărturiseşte un absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea, generaţia 2018.

Nici tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiaţi debutanţi nu s-au lăsat mai prejos, concurând în număr de 15 pe cele 6 posturi disponibile, dar promovând doar 4.

Pentru cele 3 posturi de registrator medical au aplicat 31 de persoane, 12 promovând proba scrisă, 7 pentru cele 2 posturi de muncitor calificat IV – lucrător comercial, 3 reuşind să treacă mai departe. Elementul surpriză l-a constituit faptul ca din cei 4 oameni care au aplicat pentru cele 2 posturi de muncitor calificat II – electrician şi cei 6 ce au aplicat pentru postul de muncitor calificat IV – bucătar, toţi 10 au trecut în etapa următoare.

Cosmin I. Petruţ
Student anul II, Jurnalism

Alte știri