Omagiat în avans. Cosmosul eminescian văzut de profesorul Ioan Baba Armânescu

În preambulul zilei de 15 iunie, când omagiem de 127 de ani pe Poetul Nepereche, luni, 13 iunie, Cetatea Oradea, a fost gazda unei lansări de carte dedicată Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu.

Evenimentul, desfășurat în Grota Roșie din Cetatea Oradea, a fost unul care a marcat, în avans, cei 127 de ani care s-au scurs de la moartea lui Mihai Eminescu. Întâlnirea orădenilor care au dorit să marcheze acest moment a fost prilejuită de lansarea cărții ”Cosmos eminescian”, a profesorului dr. Ioan Baba Armânescu. Volumul care a văzut, zilele trecute, lumina tiparului la Editura Primus, este cel de a XIV-a volum al autorului, respectiv a treia despre Eminescu. Prima parte a cărții aduce completări, precizări și noi argumente la optica energetică prin care e privită opera Fiului Cerului nostru. A doua parte ilustrează aceeași temă cu ajutorul metodologiei popoarelor lumii. Cea de a treia parte privește relația Eminescu – Energia cu realități din instantaneele interiorității psihice a zenitului – Luceafăr al scrisului nostru poetic. Profesorul Ioan Baba Armânescu este primul și, până acum unicul, cercetător al eminescianității din punct de vedere al arheității energetice. Sinteză a genialei inducții eminesciene și a concluziilor marilor învățați ai lumii, studiați la Viena și Berlin, concepția cosmogonică eminesciană e de o surprinzătoare actualitate energetică,  ea acoperă datele fizice moderne care, la rândul lor, se reunesc în meditația filosofică a Clăditorului, a Cuvântului reflexiv românesc. ”Ca de fiecare dată, cuvintele sunt mai sărace decât gândurile.

Rândurile de față se constituie în cea de-a treia cărțulie despre înțelesul pe care îl are expresia ”deodată un punct se mișcă” din Scrisoarea I. Punctul din Geneză așa cum l-a văzut Eminescu este energie. Fiul cosmosului este punctul prin care s-a născut și s-a dezvoltat constelația gânditorilor filosofiei românești”, a subliniat profesorul Ioan Baba Armânescu. Totodată despre volum a vorbit prof. univ. dr. Gavril Cornuțiu. ”Eminescu aparține genomului etniei românești. Este o carte plină de concentrație, de modele cosmogonice. Această carte nu poate fi citită în mod cursiv. E ca la dulcețurile prea concentrate, trebuie să lași și pe a doua zi”, a declarat prof. Unid. dr. Gavril Cornuțiu. De asemenea, poeta Sabina Măduța a recitat o poezie în cinstea autorului. La final autorul a împărțit celor prezenți cărți și a scris autografe.

Cristina PUȘCAȘ

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6296301532403015681″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

 

Distribuie informația
Alte știri