Omagiu Lui Valeriu Traian Frențiu. Stilul neoromânesc în Biserica Greco-Catolică

bdr

Lansarea albumului „Neoromânesc – Oameni. Istorie. Credință” a vt loc joi, evenimentul desfășurându-se în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea. Manifestarea i-a avut ca invitați pe PSS Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, pe Rodica Indig, coordonatoarea albumului, pe Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Ramona Novicov, critic și istoric de artă, dar și pe Florin Șipoș, fotograf.

„Acest album este despre stilul neoromânesc, dar este și despre un episcop, Valeriu Traian Frențiu și despre calitatea sa de ctitor. Este vorba despre clădirile în stil neoromânesc care se găsesc în Oradea și pe întreg cuprinsul Eparhiei de Oradea, este vorba și despre un arhitect, singurul pe care l-a angajat episcopul ca să ducă la îndeplinire acest plan de integrare în arhitectură a acestui stil neoromânesc. O altă particularitate este ca toate aceste clădiri au fost realizate în perioada interbelica”, a declarat coordonatoarea albumului, Rodica Indig, în deschiderea evenimentului.

Următorii invitați Aurel Chiriac, directorul MȚC și Ramona Novicov, critic și istoric de artă, care au contribuit la realizarea volumului au vorbit despre stilul neoromânesc și importanța acestuia pentru istoria țării noaste.
Invitatul care a încheiat evenimentul a fost episcopul Greco-Catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, care a povestit despre viața episcopilor din acea perioadă. „Nu numai memorarea martirilor este cea care ne smerește, ci deopotrivă, amintirea Episcopului Frențiu în timpul căruia s-a zidit, a anilor în care s-a suferit, a anilor de martiriu. Avem convingerea că, în momente de pace, parcurgând aceste pagini, vom găsi, fiecare dintre noi, mulțumirea rememorării realizărilor înaintașilor noștri mărturisitori, dar și bucuria estetică a punerii în pagină a acestor edificii”, a declarat PSS Virgil Bercea.

bty

Volumul face parte din proiectul „Orașul cu 1000 de chipuri” al Asociației Culturale Ars Nobilis și este finanțat de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Bihor.

Mariana Chiriac, Jurnalism, An I

Distribuie informația
Alte știri