Ideea înființării la Oradea a unui „Muzeu de Fotografie” ii apartine cunoscutului artist fotograf Ștefan Tóth István AFIAP. In sălile dedicate Istoriei Fotografiei orădene/Colecției de Tehnică și Artă fotografică „Ștefan Tóth István” din cadrul secției de Istorie a Muzeului Cetății și orașului Oradea sunt prezentate publicului vizitator peste 500 de exponate originale.
Majoritatea obiectelor expuse au făcut parte din colecția personală a artistului fotograf orădean, care de peste patru decenii a adunat diferite obiecte fotografice, care între timp, grație evoluției tehnice, dar și nepăsării umane au dispărut cu desăvârșire.
Valoarea lor este apreciată la câteva zeci de mii de euro. Obiectele au fost donate în totalitate Muzeului Cetății și orașului Oradea. Acestei donații i se adaugă și cele peste 2.000 de cărți de specialitate, albume foto din 5 continente ale lumii, cataloage și caiete program din cadrul bibliotecii personale, estimate la alte mii de euro care, la rândul lor, au fost donate Bibliotecii Muzeului Cetății și orașului Oradea, fiind constituită astfel poate cea mai complexă și completă colecție de carte de fotografie din țară.
Colecția de Tehnică și Artă fotografică Ștefan Tóth István a fost amenajată de cunoscutul artist fotograf orădean cu sprijinul personalului Muzeului Cetății și orașului Oradea, după un concept clasic/modern (neexistând precedente locale sau naționale în acest sens, urmărindu-se atât firul istoric, cât și o organizare logico-tehnică), ea prezintă evoluția fotografiei din Oradea, de la apariția primelor fotografii realizate de primul fotograf orădean, Mezey Lajos, până la apariția fotografiei digitale.