Oradea generează mai multe venituri din parcări decât Bucureștiul. Primăria încasează sume uriașe din amenzi

În România sunt 157 de orașe care taxează utilizarea locurilor de parcare, 135 de localități care nu taxează – exceptând cele 32 de primării care nu au răspuns solicitării de informații pentru raportul Vegacomp Consulting. Confom datelor adunate de la 90% din primării, de Vegacomp Consulting, Inventarul Parcărilor Publice 2022 arată că în România există 1.275.603 locuri de parcare publice.Dintre acestea, 27.500 sunt în Oradea.

Nu suntem in torul primelor 10 orase din tara raportat la numărul de parcări. În schimb suntem orașul cu cei mai amendați șoferi din România.

Uitându-ne la orașele care au în evidență veniturile din amenzi pentru nerespectarea regulamentului de parcare, observăm că Oradea este, de departe orașul cu cele mai mari sancțiuni. 2,6 milioane lei a adunat primăria din amenzile pentru parcare față de aproximativ 169 în Sibiu, 300 de mii în Arad sau 450 de mii în Satu Mare. Suntem la o distanță uriașă și comparativ cu Timișoara, al doilea oraș din acest clasament, unde Primăria a încasat din amenzi 1,5 milioane lei.

Același raport arată că Oradea conduce topul încasărilor din parcări cu 21.190.333 lei încasaţi în 2021, din totalul de 202,874,805 lei la nivel naţional.

Potrivit analizei, tariful pentru parcările de reședinţă variază între 30 și 120 lei în localităţile mici, respectiv între 70 și 200 lei în orașele mari. Pentru abonamente, preţurile de închiriere variază între 15 lei/lună și 1.000 lei/lună. Tariful orar de ocupare pentru parcările publice cu plată variază între 1 și 5 lei, cu excepţia Bucureștiului și a Clujului, unde limita maximă ajunge la 10 lei, date asemănătoare cu cele înregistrate în 2021.

Clasamentul locurilor publice de parcare este condus detașat de București, iar Capitala este urmată, la distanță considerabilă, de Timișoara și Brașov.

La categoria locurilor de parcare dedicate automobilelor electrice, lucrurile sunt surprinzătoare, atât prin prisma numerelor foarte mici, cât și a prezenței unor orașe mici și medii în top, semn al unei mai mari deschideri către tendințele de eficiență ecologică decât în multe orașe mari ale țării. Iași este pe prima poziție în acest clasament, cu doar 100 de locuri dedicate.

Dacă, în 2021, Brașovul și Oradea erau exemple de incluziune și lideri detașați la numărul de locuri publice de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități, în 2022, Pitești este orașul cu cele mai multe locuri de parcare alocate acestora – 1.518.

Distribuie informația
Alte știri