Oradea Heritage, implicată într-un proiect internațional Art Nouveau, cu finanțare europeană

În 2023, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice (Oradea Heritage) a fost implicată în depunerea și câștigarea finanțării nerambursabile pentru proiectul intitulat „AN as a New EUtopia”.

Proiectul a obținut o finanțare în valoare de 981.801 euro, prin programul European Education and Culture Executive Agency (EACEA) și se va derula pe perioada 2024 – 2027. Cofinanțarea partenerilor implicați în proiect, pentru perioada 2024-2027, este în valoare de 420.772 euro. Oradea Heritage va asigura aceasta cofinanțare din surse atrase din sponsorizări și din activitatea economică pe care o desfășoară.

  • Proiectul este împărțit în 6 pachete de lucru pe 44 de luni, începând din ianuarie 2024. Fundația Oradea Heritage va fi implicată în două dintre ele.
  • Concret, Fundația va găzdui o rezidență creativă la Oradea, la Casa Darvas – La Roche. Rezidența creativă este o activitate care oferă artiștilor o locație, un spațiu de inspirație și resurse materiale pentru a susține crearea unei opere artistice într-un anumit timp definit. Rezidențele artiștilor contemporani devin din ce în ce mai tematice, artiștii lucrând împreună cu gazda lor în căutarea unui rezultat specific legat de o anumită temă de data aceasta fiind Natura in Art Nouveau. În cadrul unui eveniment mai larg la Oradea, în 2025 vor fi prezentate și rezultatele celorlalte 5 rezidențe creative ale partenerilor.
  • De asemenea, Fundația va elabora și produce un prototip de instrument pedagogic în limba română pentru a explora și dezvolta o experiență creativă Art Nouveau. Unele teme selectate pot fi legate de meserii, arhitectură exterioară, materiale care au fost folosite pentru a construi Casa Darvas – La Roche. Jocul poate prezenta un mod de viață în 1900, cu personaje si preocupări etc. Acesta va putea fi distribuit și către școli sau organizații interesate.

Proiectul oferă ateliere de lucru, rezidențe de artiști și activități pedagogice inovatoare care facilitează schimbul de cunoștințe și resurse. În special un joc „Cluedo-like” are scopul de a fi un instrument incluziv pentru diferite grupuri țintă pentru a cunoaște unele dintre cele mai emblematice clădiri Art Nouveau din Europa.

Scopul principal este de a genera conștientizarea publicului și de a aborda provocările actuale cu care se confruntă moștenirea culturală, inclusiv preocupările de mediu, educaționale și sociale. Proiectul își propune să sporească conștiința publicului cu privire la semnificația moștenirii Art Nouveau.

Distribuie informația
Alte știri