Oradea, în topul orașelor din România care își asumă procesul de tranziție către o economie verde

Împreună cu alte 12 orașe din țară, Oradea a fost selectată spre a face parte din platforma M100. Acesta este un proiect susținut atât la nivel european, cât și de Guvernul României, pentru coordonarea eforturilor orașelor din România, în vederea atingerii țintelor de neutralitate climatică. Până în anul 2035, emisiile de gaze cu efect de seră vor trebui reduse, pentru a putea construi comunități durabile. 

Aceste centre urbane vor beneficia de fonduri nerambursabile la un nivel fără precedent, pentru atingerea țintelor asumate de către Uniunea Europeană.

Orașele selectate pentru a face parte din Misiunea 100 au fost anunțate în Capitală, într-un eveniment la care a participat și primarul Florin Birta. Acesta a subliniat modul în care Oradea a reușit să implementeze un portofoliu important de proiecte ce au avut în vedere dezvoltarea sustenabilă a orașului nostru, mulțumind atât finanțatorilor europeni, cât și tuturor celor implicați în realizarea proiectelor ce aduc plus-valoare Oradiei, generând dezvoltare.

Ambiția orașului Oradea este de a deveni un model de sustenabilitate urbană. Vom investi în transport ecologic, eficiență energetică cu accentul pus pe gestionarea resursei geotermale de care dispunem, urbanism inteligent și spații verzi extinse, gestionarea inteligentă a deșeurilor, precum și digitalizare, contribuind astfel activ la atingerea neutralității climatice”, a transmis primarul Florin Birta, cu această ocazie.

La nivel european, 100 de orașe sunt angajate în această misiune, ce se extinde dincolo de limitele orașelor direct implicate, astfel încât să poată genera o undă verde, de tranziție spre sustenabilitate, pe întregul continent. 

Alături de Oradea, la nivel național în platforma M100 se regăsesc Cluj-Napoca, Sector 2 București, Suceava, Alba Iulia, Bistrița, București, Buzău, Timișoara, Constanța, Iași, Brașov și Reșița.

Beneficiind de susținerea coordonată a șase ministere în această misiune către economia verde, orașele din România selectate în hub-ul național M100 vor avea la dispoziție circa 1 miliard de euro pentru implementarea proiectelor necesare atingerii țintelor de neutralitate climatică. Fondurile vor fi asigurate prin diferite mecanisme de finanțare nerambursabilă – atât fonduri UE, cât și granturi SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein). 

Cinci direcții de acțiune pentru Oradea

Municipiul Oradea își propune să atingă țintele de neutralitate climatică prin cinci direcții de acțiune: 

  1. Dezvoltarea transportului durabil. Prin noile drumuri și pasaje subterane, s-au realizat investiții semnificative în infrastructura municipală de transport, utilă pentru un trafic fluent, cât mai puțin poluant, cât și pentru transformarea rețelei de transport public. S-au modernizat liniile de tramvai și au fost achiziționate tramvaie noi și moderne. Investițiile în flota societății de transport public vor continua, achiziționând tramvaie noi și autobuze electrice. De asemenea, există o rețea de stații de încărcare EV, fiind extinsă rețeaua de piste de biciclete. Viitorul aduce și alte oportunități, precum proiectul de tram-tren metropolitan, care va conecta orașul cu localitățile din jur într-o manieră sustenabilă.
  2. Eficiența energetică și utilizarea energiei regenerabile. Proiecte precum Nufărul Geotermal demonstrează cum pot fi folosite resursele naturale pentru a încălzi locuințele, reducând emisiile de carbon și dependența de sursele tradiționale de energie. Vom continua cu proiectul pentru exploatarea resursei geotermale regenerabile într-un alt cartier al orașului, Ioșia Sud. De asemenea, vor fi reabilitate termic școlile și clădirile rezidențiale, iar investițiile în modernizarea sistemului de termoficare vor rămâne un indicator al faptului că Oradea este și va rămâne un model de eficiență energetică.
  3. Municipalitatea orădeană continuă să se concentreze pe gestionarea durabilă a deșeurilor, introducând tehnologii moderne pentru colectarea selectivă și instalând insule ecologice digitalizate. Extinderea acestor facilități va contribui la un oraș mai curat și mai responsabil.
  4. Un oraș verde înseamnă și urbanism inteligent și spații verzi extinse. Oradea se bucură deja de noi parcuri și zone pietonale, iar planurile de regenerare urbană vor transforma cartierele într-un model de sustenabilitate și calitate a vieții. Proiecte precum pădurea urbană și grădinile tematice vor aduce natura mai aproape de cetățeni, accentuând legătura noastră cu mediul.
  5. Nu în ultimul rând, Oradea va continua să inoveze, prin digitalizare și soluții smart city: servicii publice moderne, sisteme inteligente pentru gestionarea traficului și iluminat ecologic, prin corpuri LED eficiente. Aceste soluții ajută la creșterea calitatea vieții, în pas cu evoluțiile tehnologice digitale. 
Distribuie informația
Alte știri