Sâmbătă 19 octombrie s-a trasat un moment istoric. A sosit la Oradea prima decorație a prestigiosului Ordin Steaua Italiei acordat vreodată unei orădence. Pentru ceremonia de decernare a titlului semnat de însuși președintele Italiei, Sergio Mattarella, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale italian, ambasadorul Italiei la București, Excelența Sa Alfredo Durante Mangoni și soția s-au deplasat la Oradea și au fost flancați de consulii onorifici de Arad, Timișoara și Satu-Mare, precum și de corespondentul consular la Oradea, Antonio Sargenti și președintele Asociației Italienilor în Bihor, investitorul Giuseppe Totti.
Întreaga comunitate italiană la Oradea și împrejurimi, precum și autoritățile locale civile și ecleziastice orădene au fost prezente la ceremonialul solemn în cadrul concertului anual al asociației italienilor bihoreni de strângere de fonduri pentru acoperirea costurilor de transport și tratament pentru copiii români afectați de boli grave, Muzică pentru viață, care în acest an s-a desfășurat la Teatrul Regina Maria.
Ambasadorul Republicii Italiene, a dat citire motivației care a stat la baza acordării Ordinului Steaua Italiei în grad de Cavaler Ralucăi Vereș: „pentru eforturile depuse în vederea răspândirii și promovării limbii și culturii italiene în România și pentru contribuția sa la consolidarea relațiilor româno-italiene”. De asemenea, în discursul oficial, în fața întregii comunități, a lăudat atât activitatea de formare academică a Ralucăi Vereș, respectiv Licență distinsă cu Magna cum Laudae la Universitatea din Padova în 2004, cât și un doctorat în Romanistică la Univestitatea din Torino, în 2009, precum și cea întreprinsă după întoarcerea în România, cu completarea recentă a unui alt doctorat, în istorie, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca avându-i pe italienii din Bihor ca protagoniști. Ambasadorul a menționat că „avem nevoie de persoane ca Raluca la nivel instituțional pentru întărirea parteneriatului strategic dintre cele două țări”. A menționat și lăudat activitatea Ralucăi Vereș în cadrul editurii Ratio et Revelatio a cărei cofondatoare este, alături de soțul său, Otniel Vereș, pentru care conduce diferite colecții de nivel înalt, traducând neobosit din italiană lucrări reprezentative de istorie și literatură italiană, ca de exemplu monografiile științifice ale unor personaje istorice italiene active în spațiul românesc actual, despre care s-a scris puțin din istoriografia românească.
Evident emoționată, Raluca Vereș a luat cuvântul mulțumind președintelui Republicii Italiene Sergio Mattarella, pentru distincția cea mai înaltă a statului Italian, pe care o consideră o „cetățenie culturală”, Ministerului de Externe italian pentru încredere și ambasadorului Republicii Italiene pentru că a venit tocmai la Oradea ca să-i acorde personal această recunoaștere oficială în fața comunități în sânul căreia trăiește. De asemenea, a menționat faptul că România este țara care i-a dat rădăcini, dar Italia este țara care i-a dat aripi și a învățat-o tot ceea ce știe să facă mai bine: cultură de cel mai înalt nivel și activitate socială pentru cei deznădăjduiți. A fost în același timp profesor la diferite universități italiene și mediator cultural, lucrând neobosit ca punte de comunicare între autoritățile italiene și comunitățile de străini cu grad ridicat de risc conflictual și marginalizare, vocația de liant între oameni și culturi fiind un talent înnăscut și cultivat.
„Cultura nu are sens dacă este izolată de elite în spatele zidurilor universităților. Cultura trebuie să se îmbine cu socialul, să înfrumusețeze lumea atunci când e umbrită, să-i redea demnitatea când nu mai este speranță și să ridice intelectul pentru păstrarea sănătății sociale, iar pentru asta trebuie să fie accesibilă tuturor.” – este ceea ce orădeanca, împreună cu soțul ei, au încercat să facă, după modelul cafenelelor literare milaneze, în urmă cu câțiva ani și la Oradea, deschizând librăriile cu cafenea R&R de pe Republicii, Alecsandri și Cetate, dar care, din păcate, nu s-au bucurat de succes.
„Această distincție mă onorează nu numai pe mine, ci, prin extensie, întregul nostru oraș!” spune Raluca Vereș, exprimându-și bucuria că activitatea micii, dar prestigioasei edituri Ratio et Revelatio, se vede nu doar de la București, dar și din Peninsulă, la cel mai înalt nivel.
Raluca Vereș a dedicat primirea Ordinului Steaua Italiei tatălui ei, regretatul jurnalist Grigore Lazarovici din Galați, fondatorul și mentorul școlii de jurnalism de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, care a încurajat-o să țintească mereu la rezultate maxime, mamei, doctor epidemiolog, care i-a fost mereu alături, soțului, clasicist, care îi înțelege „dubla personalitate culturală” și fiului, de 12 ani, pentru care speră să fie un model și să-i sădească dragostea viscerală pentru valorile culturale italiene, de asemenea, orașului de adopție Oradea, și celui de formare, Alma Mater Studiorum Padova, și, nu în ultimul rând, comunității italiene din Bihor, pe care o susține în dificila misiunea de păstrare a culturii italiene departe de patria-mamă.