Parastas la statuia lui Iuliu Maniu din Oradea, la 70 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfinxului de la Bădăcin. Video

Iuliu Maniu s-a născut pe data de 8 ianuarie 1873, în Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj. Tatăl său, Ioan, a fost un jurist român transilvănean, era nepotul lui Simion Bărnuțiu. Clara Maniu, mama lui Iuliu Maniu, a fost președinta Reuniunii Femeilor Române Sălăjene. Cuplul Maniu a avut nouă copii. 

Iuliu Maniu s-a implicat activ în proiectul de unire a Transilvaniei cu România, ocupând funcția de preşedinte al Consiliului Dirigent. A fost liderul Partidului Naţional Român, apoi a Partidului Naţional Ţărănesc, ocupând funcția de prim ministru în perioada: 10 noiembrie 1928 – 7 iunie 1930; 13 iunie 1930 – 8 octombrie 1930 și 20 octombrie 1932 – 12 ianuarie 1933.

Pe 5 februarie 1953, Iuliu Maniu, artizan al Marii Uniri și unul dintre cei mai reprezentativi oameni politici ai României Interbelice, se stingea într-o celulă de la temuta închisoare Sighet, azvârlit apoi, în miez de noapte, într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor din localitate. Încercările de a-l identifica au rămas fără succes, în cimitirul familiei Maniu, din Dealul Țarinei de la Bădăcin, fiind amenajat, doar simbolic, un mormânt al omului politic Iuliu Maniu.

Duminică, 5 februarie 2023, în jurul orelor 11.15, după Sfântă Liturghie din Catedrala Sfântul Nicolae, Preasfintitul Virgil va celebra Slujba Parastasului la statuia lui Iuliu Maniu, la împlinirea a 70 de ani de la trecerea în veșnicie.

După Slujba de pomenire se vor depune jerbe și flori.

În plin regim comunist, numele Maniu era interzis să fie rostit. Cu toate acestea, în anul 1986, un grup de tineri din Bădăcin a decis să-l comemoreze pe Iuliu Maniu, aducând o coroană pe care scria ”Remember Iuliu Maniu”, pe care au depus-o la mormintele familiei din Dealul Țarinei, de la Bădăcin. Gestul lor de curaj nu a scăpat Securității, aceștia fiind anchetați, iar în cazul celor doi inițiatorii, Ioan Pop (care a compus Imnul lui Maniu) și Nicolae Pop, lucrurile au mers mai departe, până la amenințări, intimidări sau chiar bătăi. Povestea comemorării din 1986 face obiectul unui filmul documentar realizat în colaborare cu Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov, care a fost lansat pe 20 mai 2022.

dr. Cristina Liana Pușcaș si echipa OiD

Distribuie informația

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri