Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat marți, 30 aprilie, la Primăria Marghita, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la Parcul de Specializare Inteligentă Marghita. La parafarea documentului a participat și Marcel Sas – Adăscăliții, primarul Municipiului.
Asocierea de firme SC Leko Construct SRL – SC Inteco Holdin SRL – Sc Electro Excel Green Consulting SRL – SC Rono Aqua SRL – SC Caloria SRL va realiza proiectul. Contractul este în valoare de 21.753.095,89 lei, fără TVA.
Durata de realizare este de 10 luni, din care 4 luni pentru proiectare și obținerea avizelor necesare și 6 luni pentru lucrările propriu-zise.
”În paralel cu realizarea infrastructurii, de luna viitoare vom demara procedura de licitație pentru concesionarea parcelelor din parcul de 11,5 ha. Un mare avantaj pentru firmele care se vor localiza în acest parc îl reprezintă și posibilitatea de a beneficia de fonduri europene. Pentru acest parc firmele vor avea la dispoziție o sumă de peste 4,2 milioane euro pentru cofinanțarea investițiilor. Finanțarea lucrărilor se face din fonduri europene 40% și din bugetul Consiliului Județean Bihor 60%”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Primăria Municipiului Marghita a pus la dispoziția Consiliului Județean Bihor un teren cu o suprafață de 11,49 de hectare în vederea înființării Parcului. Amplasamentul este poziționat în partea de Sud-Vest a Municipiului Marghita, la ieșirea din localitate înspre satul Petreu, pe partea stângă a drumului național DN19B. Accesul în parc se face din strada Ion Luca Caragiale, apoi strada Bujorului și strada Gării.
Consiliul Județean Bihor va realiza infrastructura de suport, ceea ce înseamnă că va asigura rețeaua de străzi interioare, alimentarea cu apă, gaze naturale, energie electrică și canalizarea menajeră. Totodată, va amenaja accesul în Parc și va realiza iluminatul public.
Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027. Pentru realizarea acestor investiții au fost încheiate parteneriate între Consiliul Județean Bihor, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) și primăriile celor patru localități (Aleșd, Beiuș, Marghita, Ștei).
Valoarea contractului de finanțare este de 6,2 milioane de euro, din care bugetul pre-rezervat pentru firmele rezidente este de 4,2 milioane de euro.