În premieră în administrația din România, Consiliul Județean Bihor a reușit să inițieze un parteneriat cu ONG-uri pentru administrarea unui parc natural. Este vorba de acțiunea promovată la începutul acestui an, mai precis pe 6 ianuarie, de Agenția de Management al Destinației Bihor, care în parteneriat cu APS Aqua Crisius și Asociația „Grupul MILVUS”, cu sprijinul esențial al Consiliului Județean Bihor, a depus dosarul de candidatură pentru preluarea în administrare a Parcului Natural Cefa, împreună cu ROSCI0025 Cefa, ROSCI0387 Salonta, ROSPA0097 Pescăria CEFA – Pădurea Rădvani și rezervația naturală 2194 Colonia de păsări de la pădurea Rădvani, profitând de deschiderea de către Ministerul Mediului a celei
de-a 8–a sesiuni de depunere a dosarelor pentru preluarea în administrare a ariilor naturale protejate.
Vineri, 17 februarie, președintele Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor, i-a avut alături în cadrul unei conferințe de presă pe Răzvan Dumbravă, coordonatorul Agenției de Management al Destinației Bihor, pe Andrei Togor de la APS Aqua Crisius și pe Atilla Márton Kelemen de la Milvus Group Târgu Mureș, care au prezentat această mare realizare pentru zona Cefa. După cum a mărturisit Dumbravă, în data de 2 februarie 2017, Ministerul Mediului a publicat lista rezultatelor evaluării dosarelor de candidatură din sesiunea a VIII-a de atribuire în administrare a ariilor naturale protejate, iar Asocierea dintre Agenția de Management al Destinației Bihor, APS Aqua Crisius și Asociația „Grupul MILVUS”, a obținut 125 puncte și a fost declarată admisă, urmând a fi semnat Contractul de Administrare. Conform legislației în vigoare, administratorul este obligat să realizeze structura de administrare cu personalitate juridică, după caz, în termen de maximum 6 luni de la data semnării contractului de administrare.
Președintele Paztor a anunțat alocarea a 8,5 miliaone lei pentru Parcul Natural Cefa, bani ce urmează a fi investiți în următorii 10 ani. O bună parte din aceștia – speră Pasztor – se dorește a fi atrași din fonduri europene, mai precis din Programul Interreg V România-Ungaria, respectiv Programul Operațional Infrastructură Mare. Cert este că aceste sume vor fi repartizate anual, în limite aproximativ egale.
Conform planului de acțiune depus, în perioada premergătoare realizării și aprobării Planului de Management, activitățile de management al Parcului Natural Cefa se vor desfășura pe mai multe axe:
1. Axa 1- Stabilire limite, informare, acces
2. Axa 2 – Turism responsabil și managementul vizitatorilor
3. Axa 3 – Control și pază
4. Axa 4 – Activități educative și de conștientizare
5. Axa 5 – Relația cu comunitățile și implicarea lor
1300 de specii, din care 96 sunt protejate
În Parcul Natural Cefa se găsesc 1.300 de specii de mamifere, păsări, pești, reptile, amfibieni etc., din care 96 sunt protejate prin lege! Andrei Togor a făcut referire la sutele de familii de vidre, la țiparul ce se mai regăsește doar în zonele mlăștinoase ale Parcului Natural Cefa și la dropiile despre care manualele de biologie spun că au dispărut, dar care se regăsesc, totuși, în imediata vecinătate a Salontei.
În perioada imediat următoare, partenerii își vor împărți responsabilitățile astfel încât să pună în aplicare planul de management cu care au câștigat administrarea acestui colț de rai, neexploatat încă din punct de vedere turistic.