Șervețele, hârtii, pungi de plastic, flacoane de bere, PET-uri, prezervative și alte gunoaie menajere… Acestea sunt doar câteva din “produsele“ descoperite de voluntarii social-democrați, care au descins sâmbătă, 13 mai, în pădurea Delani de la marginea municipiului Beiuș, la inițiativa deputatului PSD, Gheorghe Bogdan. În calitate de secretar al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, parlamentarul bihorean a organizat această acțiune împreună cu TSD Beiuș pentru a arăta, prin exemplu propriu, că mediul în care trăim merită și trebuie respectat. “Schimbarea mentalităților începe din grădiniță, din școală. Activitatea de astăzi este un prim pas dintr-o campanie de informare și mediatizare a necesității introducerii de eco-ghiduri în instituțiile de învățământ, de organizare a unor acțiuni concrete de protecția mediului, de conștientizare și implementare a unor principii de bun simț”, a declarat deputatul PSD, Gheorghe Bogdan. Printre acestea se numără:
1) Păstrarea curățeniei în toate locurile publice și aruncarea gunoiului doar în locurile amenajate
2) Evacuarea deșeurile în mod selectiv și contactarea firmei de salubritate pentru a debarasa cantitățile importante de deșeuri provenite din construcții/ alte lucrări de amenajare a locuinței
3) Reducerea consumului și evitarea risipei de apă
4) Reducerea consumului și evitarea risipei de energie electrică, termică și gaze
5) Produsele toxice nu trebuie evacuate în rețeaua de canalizare
6) Predarea deșeurilor electro-casnice societăților de reciclare/salubrizare în vederea reciclării
7) Folosirea detergenților și produselor de curățenie biodegradabile prietenoase cu mediul
8) Anunțarea imediată a autorităților despre orice accident ecologic sau act de braconaj
9) Pescuitul și vânatul se fac numai pe baza deținerii unui permis valabil, doar în locurile și perioadele legale
10) Evitarea aruncării sau deversării de deșeuri în lacuri sau orice curs de apă
Deputatul Bogdan susține că prin această acțiune a dorit să sublinieze importanța colectării selective a gunoiului, care în România se ridică în prezent doar la 5%, însă până în 2020, țara noastră are obligația să ajungă la un procent de 50%. Activități de acest gen vor fi organizate în viitorul apropiat și la Aleșd și Marghita.
Acțiunea de ecologizare a fost precedată de o întâlnire cu directorii de instituții de învățământ din Țara Beiușului, șefi de ocoale silvice, reprezentanți ai unor instituții publice, precum Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, Administrația Bazinală de Ape Crișuri, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Direcția Silvică Bihor etc., în cadrul căreia deputatul Gheorghe Bogdan a subliniat necesitatea transmiterii mesajului de educare și informare constantă a tinerilor în legătură cu protecția mediului.