În perioada aprilie – mai 2025, România participă la etapa principală a studiului internațional PISA (Programme for International Student Assessment), coordonat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
În județul Bihor, sunt implicați peste 200 de elevi din mai multe unități de învățământ. La nivel național, evaluarea include un eșantion reprezentativ de peste 10.000 de elevi cu vârsta de 15 ani, din aproximativ 320 de școli.
Elevii susțin teste la următoarele discipline: matematică (domeniu principal în 2025), citire (lectură), științe, gândire creativă și educație financiară. În paralel, cadrele didactice și directorii unităților de învățământ completează chestionare ce oferă date contextuale esențiale pentru înțelegerea factorilor care influențează performanțele elevilor.
Rezultatele obținute în cadrul studiului PISA 2025 sunt strict confidențiale. Niciun elev, profesor sau unitate școlară nu este identificat nominal în rapoartele naționale sau internaționale. Evaluarea nu urmărește ierarhizarea elevilor ori a școlilor, ci oferă o imagine de ansamblu asupra eficienței sistemului educațional și a gradului de pregătire a elevilor pentru viața de adult.
Fiecare elev participant va primi o diplomă personalizată, în semn de apreciere pentru contribuția sa la un demers esențial în evaluarea și îmbunătățirea politicilor educaționale.