Proiectul care prevede realizarea unui sistem integrat de transport în zona metropolitană Oradea a fost aprobat la ultima ședință de către comitetul director al ZMO. Se dorește ca OTL să-și extindă în continuare rutele, pentru a avea sisteme de transport integrate. În prezent, OTL asigură transportul cu autobuze pe cele două relații: Oradea – Borș și Oradea – Sînmartin, pentru că între aceste comune există deja un parteneriat. Operarea curselor între celelalte comune din cadrul zonei metropolitane Oradea se face în baza unui contract între Consiliul Județean și firme de transport private.
Primarul comunei Borș, Bátori Géza, a mai precizat că cele două primării, Oradea și Borș, pregătesc proiectul unei noi legături între Oradea și Santăul Mic, urmând ca până la finalul lunii iulie cele două Consilii Locale să aibă pe masă și protocolul de colaborare. Este vorba de modernizarea unui drum de legătură între Oradea și Santăul Mic.
”Facilitarea oricărei legături spre zonele de graniță nu poate fi decât una avantajoasă. Pentru noi e vital ca cetățenii din Borș să ajungă în Oradea și cei din Oradea să poată ajunge ușor în Borș”, a completat primarul Bátori Géza.
Compania locală de transport OTL S.A își extinde deja flota de autobuze, dar și de tramvaie, care asigură circuitele pe raza municipiului Oradea. Astfel, urmează să fie achiziționate 22 de autobuze, dintre care 15 hibrid, care vor înlocui o parte din flota veche. Urmează ca licitațiile pentru aceste achiziții să fie publicate în sistemul electronic de achiziții publice. Totodată vor fi achiziționate 20 de tramvaie noi, dintre care 4 vor sosi anul acesta de la Arad. Aceste vor fi vopsite în culorile orașului: roșu și albastru.
”În ceea ce privește realizarea unui sistem integrat de transport în zona metropolitană, se dorește și aici achiziționarea unei flote noi de autobuze. Este vorba de 20 de autobuze pentru zona metropolitană Oradea. Achiziția se va face prin compania de transport local, respectiv prin OTL S.A, cu finanțare asigurată de Primăria Oradea. Urmează să fie găsită formula financiară potrivită, fie un credit furnizor, fie un contract de leasing. Ne dorim ca până în 2021-2022 să avem acestă flotă la dispoziție, ca să o putem extinde și în zona metropolitană. Sunt șanse foarte mari ca, până la finalul lunii iulie, toate consiliile locale să voteze intrarea în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transregio ”, a spus primarul Ilie Bolojan.