Pe urmele metalului preţios din Apuseni, la „Casa căutătorului de aur”

Foto: miscareaderezistenta.ro

Delimitat imaginar între localităţile Deva, Brad, Baia de Arieş şi Zlatna, ”Patrulaterul aurifer” este o zonă din Munţii Apuseni vestită prin zăcămintele de minereu aurifer. Numai de la Mina Gura Barza, situată în apropierea municipiului Brad, s-a calculat că s-ar fi extras circa 1% din tot aurul din lume.

Inginerul geolog Georgeta Dulgheru este o prezenţă cunoscută în zonă. A lucrat timp de 15 ani la mină, iar din anul 2006, când exploatarea aurului a încetat, a fost nevoită să ia viaţa în piept. Cu ajutorul autorităţilor locale din comuna Buceş, a reuşit să pună pe picioare un proiect dedicat celor pasionaţi de căutarea aurului.

„Casa căutătorului de aur”, din satul Stănija, este locul în care îşi petrece o mare parte din timp pentru că acolo, pe Valea Maliţei, munceşte să dezvolte un alt concept de turism, strâns legat de tradiţia zonei. A învăţat să caute aur aluvionar, pe râurile din vecinătate, ajutată de o legendă vie a satului, Ioan Cătălina, meşter în mânuirea şaitrocului. E o unealtă asemănătoare cu o lopată în formă de evantai, care permite decantarea nisipului şi, cu puţină şansă, a unui grăunte mic, strălucitor.

Interdicţia căutării aurului ţine râurile curate, dar îngroapă lent meşteşugul. Puţini ştiu să mai mânuiască şaitroace, foarte puţini ştiu să le mai cioplească. Veche de mii de ani, meseria riscă să moară chiar aici, în ţara aurului, unde a început.

Georgeta Dulgheru a amenajat un loc cu exponate de minereuri care pot fi găsite în zonă, cu uneltele folosite de aurari şi în care le propune turiştilor demonstraţii despre cum se lucra odinioară pe văile din apropiere. „Se pot caza aici turiştii interesaţi de frumuseţile zonei. Chiar dacă acum nu se mai poate merge pe Valea Maliţei, demonstraţiile despre cum se căuta aurul aluvionar se pot face la ‘Casa căutătorului de aur’.

Sursa: agerpres.ro. digi24.ro, miscareaderezistenta.ro

Alte știri