Sâmbătă, 10 iunie. Ora 07:30. Gara Oradea. Peste 140 de persoane, cu biciclete gata pregătite de îmbarcare, au răspuns pozitiv invitației Agenției de Management a Destinației Bihor de a se aventura pentru 36 km (20 km pe asfalt și 16 km drum forestier, de țară) pe Drumul Vinului bihorean de pe Valea Ierului, respectiv Valea Barcăului. Sosiți din toate zonele județului și chiar din Satu Mare – unii cu autocare, alții cu trenul – toți au avut o primă destinație: Castelul Zichy din Diosig, ca loc de start, însă nu înainte de a afla câteva informații despre unul dintre cele mai importante monumente istorice din Bihor.
Dr. Szabo Joszef, istoric local, s-a dovedit a fi o veritabilă enciclopedie, prezentându-le oaspeților istoria impozantei clădiri, refăcută doar pe jumătate din fonduri transfrontaliere, însă cu o perspectivă de dezvoltare și atracție turistică foarte importantă. De la picanteriile contelui Zichy și până la laboratorul modern de testare a producției de vinuri locale, istoricul i-a purtat pe bicicliști atât prin zonele nerefăcute ale castelului, inclusiv prin pivnițele (acum goale – n.n.) pline de vinuri în vremurile de demult, cât și prin aripa finalizată în urmă cu doi ani, a căror lucrări s-au ridicat la 2,4 milioane lei. Castelul a fost construit în anul 1701 de Grunsfeld Feanz Johan, iar în 1719 a fost renovat şi extins, pentru ca în 1810 atât castelul cât şi pordgoria să fie cumpărate de un membru al famliei Zichy din Bratislava. Până în 1920, clădirea a fost castel nobiliar, iar mai apoi, până în 1965, a jucat rolul de şcoală de specialişti în viticultură, pentru ca ulterior aici să funcţioneze Casa Agricolă Judeţeană.
Să înceapă degustările!
De la castel, toți participanții au fost invitați la crama primarului de Diosig, Mados Attila, jucător important pe scena producătorilor faimosului Vin de Diosig. Dovedindu-și proverbiala ospitalitate, edilul de Diosig a pus pe masa oaspeților produse tradiționale din bătătură, adică cârnați, caltaboși și jumări, un deliciu pentru orășeni, care n-au parte de astfel de bunătățuri proaspete decât de Crăciun… Din cele patru vinuri produse de primarul Mados, trei vor apărea în curând pe piață, primind săptămâna trecută recunoașterea D.O.C. (denumire de origine controlată,ce reprezintă un nume geografic al unei podgorii, centru viticol sau localitate, ce identifică originea vinurilor provenite din acel teritoriu delimitat, cu caracteristici de calitate datorate exclusiv factorilor naturali și umani din acel teritoriu). Intenția lui Mados este ca vinurile produse de el să intre, oficial, cât de curând, în categoria bio.
După un ospăț și o degustare cu trei vinuri de excepție (Muscat Ottonel fiind preferatul majorității), biciliștii au luat drumul Sântimreului, ajungând la cunoscuta baltă, unde au fost așteptați de primarul comunei Sălard, Nagy Miklos, ca un scurt pit stop pentru hidratare și relaxare pe malul apei. Pedalarea prin sata fost un bun motiv pentru localnici să iasă la porți și să se mire de numărul mare de bicicliști, care urcau în trombă spre crama Ur. După cum se știe, cel mai mare viticultor din Bihor este Ur Sigismund, a cărei plantație de viță de vie ajunge la aproape 50 de hectare, iar producția anuală se apropie de 300.000 litri de vin. Ur se mândrește și cu o pivniță de 550 mp, unde temperatura nu depășește niciodată 12 grade C, având, totodată, și cea mai modernă secție de vinificație din județul Bihor. „La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul. Din nunta Soarelui și a Pământului s-au născut strugurii. Omul, din struguri a creat Vinul, ca să-l simtă pe Atotputernic mai aproape de el”: aceasta este filosofia lui Ur, care a transformat moștenirea primită de la strămoși într-o afacere de succes, demonstrată de cele șapte magazine de desfacere a vinurilor produse de el, puncte de vânzare în județul Bihor. Și cum lângă un pahar de vin roșu merge o mâncare deosebită, organizatorii au pregătit prânzul pe terasa viitoarei pensiuni din crama Ur. Și dacă tot eram pe Valea Ierului, evident că mâncarea nu putea fi decât una gustoasă, în stil caracteristic unguresc: gulaș.
Străbarea domeniului de viță de vie Ur a fost unul dintre cele mai frumoase experiențe pentru bicicliști, fiind preambulul offroad-ului din pădurea Sâmtimreului, unde fiecare și-a demonstrat abilitățile și pregătirea tehnică a bicicletei.
Să ne cunoaștem județul!
Pentru mulți participanți la evenimentul organizat de AMD Bihor, experiența a fost o premieră, fiindcă această zonă a județului nu le era cunoscută. După ce au lăsat în urmă gropile din pădure, biciciștii au ajuns la Biserica catolică din Sâniob, unde pe lângă o scurtă prezentare a acesteia de către preot, a apărut și Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean, care le-a mulțumit tuturor participanților pentru încrederea avută în organizatori, și a promis susținere totală pentru viitoarele acțiuni de acest gen ce vor avea loc în această vară. De altfel, în luna iulie, va fi organizată o incursiune la bisericile de lemn din județ, iar în luna august, la conace. Limonadă de casă, pogăcele, plăcinte cu mărar și cozonac cu rahat, au fost pregătite de comunitatea locală pentru numeroșii musafiri, care au știut să aprecieze ospitalitatea, oferind o mică donație pentru efort, așa cum au făcut-o în toate locurile unde au fost ospătați…
De la Sâniob, încolonați, bicicliștii au mers la ștrandul de la Sânnicolau de Munte, un ștrand cu apă termală, mai puțin cunoscut, ce beneficiază de o panoramă extraordinară a întregii zone, de iarbă verde și locuri de picnic.
Punctul central al Drumului Vinului a fost castelul Stubemberg din Săcuieni, unde a avut loc degustarea principalelor vinuri produse în partea nordică a Bihorului, după ce, în prealabil, au fost vizitate pivnițele de pe strada cu același nume.
Teodora Ivan
Să ne cunoaștem județul!