Pentru pompierii bihoreni, siguranța copiilor în mediul școlar este primordială

De la începutul acestui an, până în prezent, personalul de specialitate din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) a executat peste 100 de controale și 132 activități de pregătire în domeniul situațiilor de urgență, la unitățile de învățământ din județ.

Astfel, cadrele Inspecției de Prevenire au efectuat 108 controale la 4 universități, 16 colegii, licee și școli profesionale, 66 de școli gimnaziale, 20 de grădinițe și 2 creșe, verificări în urma cărora au fost constatate 1038 de nereguli pe linia apărării împotriva incendiilor, din care 157 au fost remediate pe timpul controalelor. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 891 de sancțiuni contravenționale, din care 863 de avertismente și 28 de amenzi în valoare de 74.500 lei.

Principalele nereguli au constat în instalații electrice defecte sau exploatate necorespunzător, blocarea sau îngustarea căilor de evacuare cu piese de mobilier și alte materiale, deficiențe de ordin organizatoric, nefuncționarea iluminatului de siguranță pentru evacuarea din clădire, lipsa autorizației de securitate la incendiu etc..

La nivelul județului Bihor, din totalul celor 919 clădiri cu destinația de unități de învățământ, 170 au obținut autorizația de securitate la incendiu, 56 nu dețin autorizație de securitate la incendiu, 12 sunt în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare, iar 669 nu fac obiectul avizării întrucât au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu și nu au suferit modificări constructive ulterioare).

De asemenea, echipajele de pompieri militari efectuează periodic misiuni de recunoaştere în teren și exerciții la instituții de învățământ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi, mijloace de primă intervenție şi alte aspecte de interes operativ.

Cadrele Inspecției de Prevenire și ale SPIRC au derulat, în unitățile școlare, acțiuni de informare preventivă a elevilor și cadrelor didactice, diseminând informații și distribuind flyere, afișe și pliante aferente Campaniilor RISC “Siguranța NU e un joc de noroc!”, “Mai bine previi, decât să nu fii!”, “Nu tremur la Cutremur” și “Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”, aceasta din urmă adresându-se în special cadrelor didactice, studenților și elevilor din ciclul liceal.

În anul școlar 2023-2024, în județul nostru nu a fost înregistrat niciun incendiu la instituții de învățământ, ceea ce confirmă faptul că buna colaborare dintre pompieri, cadre didactice, elevi și părinți pot face posibilă siguranța în mediul școlar. Pompierii militari bihoreni continuă să desfășoare acțiuni de educație preventivă și de control la unitățile de învățământ din județ, scopul acestora vizând instruirea elevilor și personalului instituțiilor de învățământ în domeniul situațiilor de urgență, înlăturarea deficiențelor pe linia apărării împotriva incendiilor și aplicarea legalității, transmite sergent major Alina Butaci.

Distribuie informația
Alte știri